Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ladybird infected by larvae
Dyr - Insekter

Larver gjør marihøner til zombier

Larven til en snylteveps flytter inn i mariehøner og spiser dem levende.

Kanadiske forskere har oppdaget en vepselarve som gjør marihøner til en slags levende døde og utnytter dem samtidig.

Larvene til snyltevepsen Dinocampus coccinellae inntar og eter marihøner mens insektene holdes i live, har forskere ved blant annet Université de Montréal observert.

Vepselarven legges som egg inne i marihønens innvoller der den vokser i fred for alle fiender. Etter cirka 20 dager bryter larven ut av marihønens indre og spinner en puppe mellom bena på den.

Det lammer marihønen som nå ikke kan bevege seg, men er tvunget til å beskytte puppen under seg med sin egen kropp. Larven i puppen fortsetter å fortære marihønen, men forsyner seg ikke mer enn at insektet fortsetter sitt ødelagte liv.

Det er nemlig en fordel for larven at verten holdes i live til det siste. For den levende marihønen gir av og til fra seg små knyst, som trolig er tilstrekkelig til å holde vepselarvens fiender på respektfull avstand.

Når larven endelig er klar til å bryte ut av puppen som fullvoksen veps, frigir den verten som – til forskernes store overraskelse – enkelte ganger har krefter igjen og kan gjenoppta sitt gamle liv. Det ble observert i 25 prosent av tilfellene.

Les også:

Dyr

Dødelig gift massakrerte Botswanas elefanter

4 minutter
Insekter

Derfor hater de andre dyrene marihøna

1 minutt
Insekter

Hvordan blir larven til en sommerfugl?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul