Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flue sitter på menneske

Hvorfor liker fluer å sitte på mennesker?

Hvorfor irriterer fluer oss ved å sette seg i munnviker, øyenkroker og andre steder på kroppen?

Shutterstock

Svette tiltrekker fluer

Man skulle nesten tro at fluer var utstyrt med et oppdrag om å irritere mennesker mest mulig. Spesielt i varme og tørre områder er fluene svært aggressive.

Forklaringen er at vi er et rent spiskammer for fluene. De få behovet for næring dekket gjennom de næringsstoffene, mineraler og ikke minst fuktighet som vi har på huden vår, og jo mer vi svetter, jo mer tiltrekker vi fluene.

Fluer smaker med føttene

Voksne fluer lever av ulike former for flytende mat, som de suger opp med snabelen sin, som består av et sugerør med en biologisk utgave av en rengjøringssvamp i enden. Ved hjelp av denne spesielle konstruksjonen kan de tørke opp væsker fra overflater der det ikke er særlig mye fuktighet.

I første omgang tiltrekkes fluene av at vi som regel er varmere enn omgivelsene. Siden de samtidig kan smake med føttene, oppfatter de lynraskt etter landingen om de befinner seg på en næringsrik overflate.

Fluer sitter ofte og gnir beina sine mot hverandre. Det gjør de for å fjerne pollen og støv, slik at sansene skal fungere bedre.

Jo mer væske det er på flaten, jo bedre. Derfor går fluene alltid målrettet etter de våte områdene på kroppen, for eksempel spyttet i munnvikene og fuktigheten i øyenkrokene.

Fluer elsker råte

Fluen tiltrekkes ikke bare av mennesker. De største lekkerbiskenene er åtsler eller overmoden og til og med råtten frukt. Når fluen går i bane rundt fruktkurven, er det altså tegn på at frukt er fordervet.

fluer spiser frukt

Fluer tiltrekkes av varmen fra overmoden frukt.

© Shutterstock

I forråtnelsesprosessen avgir frukt varme, og fluene kan meske seg i en næringsrik væske som begynner å sive fra frukten.

Les også:

Insekter

Kan fluer advare hverandre?

0 minutter
Insekter

Hvordan greier fluen å lande i taket?

0 minutter
Insekter

Hvorfor flyr fluene rundt lampene?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul