Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Insekter

Hvordan greier fluen å lande i taket?

Jeg har prøvd å finne ut hvordan fluen lander, men det går altfor fort til at jeg kan se det. Ruller den under innflygingen?

Flere av det 18. århundrets naturforskere spekulerte også på fluenes flyteknikk. De endte med å foreslå at fluen kanskje fløy på ryggen rett før den satte føttene i taket. Først da high speed-kameraet ble oppfunnet, slik at man kan fotografere ekstremt raske bevegelser og begivenheter, greide man å se hva som skjer. Når en flue skal lande på en flate som befinner seg over den, flyr den parallelt med flaten og så nær opptil den som mulig. Fluen strekker forbena opp over hodet og griper tak i flaten med dem. Samtidig slutter den å slå med vingene. Fremdriften får fluekroppen til å fortsette et stykke, men fordi fluen samtidig holder fast i taket, gjør den en halv baklengs salto. På denne måten blir resten av kroppen svingt fremover og oppover slik at fluen greier å få satt de resterende fire bena i taket. Når fluen skal lette igjen, slipper den bare taket og lar seg falle nedover. Samtidig begynner den å slå med vingene. Det er nok til å rette opp bevegelsen, og så kan fluen fly videre.

Les også:

Insekter

Kan fluer advare hverandre?

0 minutter
Insekter

Hvorfor flyr fluene rundt lampene?

1 minutt
Insekter

Dyreriket styres av kjemi

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul