Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Insekter

Hvordan greier fluen å lande i taket?

Jeg har prøvd å finne ut hvordan fluen lander, men det går altfor fort til at jeg kan se det. Ruller den under innflygingen?

Flere av det 18. århundrets naturforskere spekulerte også på fluenes flyteknikk. De endte med å foreslå at fluen kanskje fløy på ryggen rett før den satte føttene i taket. Først da high speed-kameraet ble oppfunnet, slik at man kan fotografere ekstremt raske bevegelser og begivenheter, greide man å se hva som skjer. Når en flue skal lande på en flate som befinner seg over den, flyr den parallelt med flaten og så nær opptil den som mulig. Fluen strekker forbena opp over hodet og griper tak i flaten med dem. Samtidig slutter den å slå med vingene. Fremdriften får fluekroppen til å fortsette et stykke, men fordi fluen samtidig holder fast i taket, gjør den en halv baklengs salto. På denne måten blir resten av kroppen svingt fremover og oppover slik at fluen greier å få satt de resterende fire bena i taket. Når fluen skal lette igjen, slipper den bare taket og lar seg falle nedover. Samtidig begynner den å slå med vingene. Det er nok til å rette opp bevegelsen, og så kan fluen fly videre.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul