Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

hveps
Dyr - Insekter

Har bier og veps makne bol?

Vepser og bier ligner hverandre en god del, men benytter de samme byggeteknikk?

Dronningen starter selv

Vepsen bygger nye bol hvert år, og fordi det bare er dronningen som overvintrer, står hun selv for første byggetrinn. Byggematerialet består av papirmasse som dronningen lager ved å blande trefibre med spytt.

På innsiden av eksempelvis et tak former hun en horisontal tavle som består av 20–40 sekskantede celler som vender nedover, og dekker det hele med et beskyttende hylster. Hun legger ett egg i hver celle, og når de første arbeidervepsene klekkes ut, er det de som fortsetter utbyggingen av bolet.

Bier bygger annerledes

Bienes bol er også bygd opp av tavler med sekskantede celler til egg og larver, men ut over det er det liten likhet med vepsenes arkitektur. Bienes tavler er plassert i vertikale søyler, og mens vepsetavlene bare består av et enkelt lag celler, består en bitavle av to lag der cellene er plassert rygg mot rygg.

Biene lager heller ikke noe beskyttende hylster rundt tavlene, men dekker i stedet innsiden av hulrommet med et stoff som kalles propolis og virker sopp- og bakteriedrepende.

Les også:

Insekter

Spiser bier kjøtt?

0 minutter
Borebillen
Insekter

LISTEN: 6 kryp som bor hjemme hos deg

5 minutter
Bie suger honning fra blomst
Insekter

Bier – Hvordan lager de honning?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul