Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skogflåtten kan få perfekte vilkår denne sommeren

Den våte og varme sommeren gir flåtten perfekte formerings- og levevilkår. Blodsugeren har med seg to medsammensvorne: TBE-viruset, som kan være dødelig, og borreliabakterien, som kan gi varige lammelser.

Shutterstock

En kropp på størrelse med et synålshode i rødt og svart danser på åtte bein over en varm og svett hudflekk. Den stopper.

Og så senker den en sagtakket sugesnabel med mothaker ned i huden for å suge i seg livgivende blod.

Flåtten er Nordens farligste dyr. Den biter cirka to hundre tusen mennesker i Norden hvert år. Og forskere regner med at det kommer flere og flere av dem i Norden.

Det skjer fordi temperaturen stiger. Flåtten liker våte og varme somre. Men det skyldes også at vertsdyrene til flåtten, særlig hjort og mus, også sprer seg nordover.

En ulykke kommer sjelden alene

Flåtten selv er ikke noen trussel. Men den kan infisere mennesker med særlig to sykdommer som kan få vidtrekkende konsekvenser for helsa vår.

Den ene er borreliose, som kommer av bakterien Borrelia burgdorferi. Den kan gi giktsmerter og betennelse i hjerte, hjerne, hjernehinne og nerver. Og i verste fall varige lammelser.

Den andre er skogflåttencefalitt, en hjernebetennelse som også kalles TBE, tick-borne encephalitis, og som kan forårsake lammelse, hjerneskade og i verste fall død.

Og TBE-viruset sprer seg fort. Flere europeiske land har de siste åra rapportert en økning i tallet på TBE-tilfeller, med en topp i 2018.

Forskning viser at det gjerne er voksne flåtter - og særlig hunner - som er smittebærere.

Det er rundt ni hundre flåttarter i verden, men vi i Norden trenger bare være oppmerksom på én, og det er Ixodes ricinus – skogflått på norsk.

Smittefaren når det gjelder borreliose og TBE, er størst i perioden juni–september.

Flåtten infiseres av blod fra mus

1 / 5
12345

Livssyklusen til varer mellom to og fem år og har fire stadier: egg, larve, nymfe og voksen. Nymfene får borreliabakterien og/eller TBE-viruset fra mus.

© CDC, Lotte Fredslund

Dette må du gjøre hvis …

Skal du gå i skog om sommeren, så gå langs stien, bruk støvler og sjekk huden (de varme og fuktige stedene) for flåttbitt når du kommer hjem.

Det finnes mange kjerringråd. Mange er direkte feil. Dersom du blir bitt, skal flåtten fjernes resolutt med pinsett.

Det er ikke farlig om det sitter igjen noe i huden som du ikke får ut. Har flåtten sittet mindre enn et døgn, overfører den som regel ikke borreliabakterien.

Hvis du oppdager en rødlig sirkel rundt bittet en til to uker senere, så er du antakelig smittet. Og da må du oppsøke lege.

Her vil du få en antibiotikakur som oftest tar livet av borreliabakterien. Borreliose utvikler seg til lammende eller livstruende tilstander bare hvis den ikke oppdages i løpet av to uker.

TBE-viruset smitter imidlertid med det samme.

Etter et bitt går det typisk 10–14 dager før feber, tretthet og muskelsmerter melder seg. 75 prosent av TBE-smittede får ingen andre symptomer. De siste 25 prosentene utvikler hjernebetennelse.

Det finnes ingen kur mot TBE, men det finnes en vaksine for dem som ferdes mye i TBE-utsatte områder.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul