Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Corixidae
Dyr - Insekter

Buksvømmeren er verdens mest støyende dyr

Et ganske lite dyr har rekorden i å støye.

Et ganske lite vanninsekt har rekorden i dyreriket i å støye i forhold til størrelsen. En bare to millimeter lang buksvømmer, som på latin heter Microneta scholtzi, kan frembringe lyder på opptil 99,2 desibel, noe som tilsvarer å stå ved siden av en motorsykkel eller stå i første rekke under en rockekonsert.

Hannen produserer den ekstremt høye lyden ved å gni penis mot buken. Ikke overraskende skjer det i et forsøk på å tiltrekke seg hunner. Selv om 99 prosent av lyden slukes av vannet, kan mennesker på land i nærheten av en buksvømmer fint høre lyden.

Buksvømmeren lever i vannhull og sjøer rundt omkring i Europa, og forskerne fant forsøksdyrene i en elv og i et vannhull i Frankrike. De brukte spesielle undervannsmikrofoner for å måle dyrets abnorme lydstyrke.

Små dyr støyer mest

Buksvømmeren, knipsereken og andre småkryp vinner klart over større arter når det gjelder å lage bråk. Skalaen viser enkelte dyrs lydstyrke i forhold til hvor store de er. Dyr som elefant og menneske skårer ikke særlig høyt.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul