Shutterstock/Irina Kozorog
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt

Bistikk og vepsestikk kan være dødelig

Omtrent fem prosent av befolkningen er alvorlig allergisk overfor enten bistikk eller vepsestikk. Da kan et tilfeldig møte få en dødelig utgang.

Hvis du blir stukket av en bie eller en veps, kan konsekvensene i verste fall være bevisstløshet, kramper og hjertestans.

For når disse insektene føler seg truet, kan de stikk med brodden på bakkroppen og tømme innholdet i giftblæren i offeret.

Selv om det bare er en tusendel gram gift i sekken, er giften en svært sterk base som inneholder enzymer og stoffer som påvirker kar, nerver og andre celler i kroppen.

Selv om det på årsbasis registreres få dødsfall etter bistikk eller vepsestikk, bør man oppsøke lege hvis man blir stukket i munnen eller på halsen, hvis man blir stukket mange ganger eller hvis man får livstruende symptomer.

Hva er forskjellen på bier og veps?

Veps er vanlig i byer, og om sommeren opplever man at de blir mer aggressive. De er ute etter søte ting når vepsebolet går i oppløsning. Da trekker de inn mot mennesker. Hvis de også er tørste, kan bli enda sintere.

Geitehams er en type store vepser. Den er ikke særlig aggressiv, men hvis du blir stukket, vil du merke at giften er veldig kraftig. Det skyldes blant annet at giften inneholder det smertefremkallende stoffet acetylcholin. Geitehams er sjeldne i Norge.

Vier er svært fredelige, men hvis kuben er truet, eller man tråkker på dem, tar de fram våpenet sitt. Bistikk er som regel ikke like vonde som vepsestikk, selv om et stikk inneholder mer gift. De stikker bare en gang, og etterpå dør de en langsom død.

Hvordan behandler man et stikk?

Uansett hvilken av de hissige flygerne man møter, er resultatet imidlertid like giftig. Og det beste forsvaret mot bistikk og vepsestikk er ganske enkelt å unngå dem.

Er uhellet ute, gjelder det å fjerne brodden og giftsekken så fort som mulig fordi musklene i sekken fortsetter med å pumpe ut gift. Det viser seg forresten at en løkskive på stikket lindrer smertene.

Allergikere kan dø av stikk fra bie eller veps

Noen får kløende utslett over hele kroppen. Og i sjeldne tilfeller påvirker stikket kretsløpet og hjernen, noe som kan medføre at blodtrykket faller, man mister bevisstheten, får kramper og hjertestans.

Riktig farlig blir det hvis man er allergisk mot de hissige beistene, noe som bortimot fem prosent av befolkningen er i alvorlig grad. Allergikere har dannet overfølsomhetsantistoffer etter tidligere stikk som er rettet mot insektgiften. Og blir det ikke behandlet med adrenalininnsprøyting og antihistamin i tide, risikerer allergikerne å dø.