Veps

Bistikk og vepsestikk kan være dødelig

Omtrent fem prosent av befolkningen er alvorlig allergisk overfor enten bistikk eller vepsestikk. Da kan et tilfeldig møte få en dødelig utgang.

28. mai 2015 av Lea Holtze

Vepsestikk med sterk gift

Bevisstløshet, kramper og hjertestans. Det kan være konsekvensen av et uheldig møte med en bie, veps eller geithams på en ellers deilig sommerdag.

For når veps, bier eller geithamser føler seg truet, har de en brodd på bakkroppen som står i forbindelse med en giftblære, som de tømmer i offeret. Selv om det bare er en tusendel gram gift i sekken, er giften en svært sterk base som inneholder enzymer og stoffer som påvirker kar, nerver og andre celler i kroppen.

Selv om det på årsbasis registreres få dødsfall etter bistikk eller vepsestikk, bør man oppsøke lege hvis man blir stukket i munnen eller på halsen, hvis man blir stukket mange ganger eller hvis man får livstruende symptomer.

Hva er forskjellen på bier og veps?

I byene er det først og fremst veps som gjør seg gjeldende, og mot slutten av sommeren opplever man at de blir mer aggressive i takt med at de leter etter føde nærmere mennesker, bolet deres går i oppløsning og de venter på å dø. Tørster de, kan de dessuten være ekstra hissige.

Biene derimot er mer fredelige, men hvis bolet deres er truet, eller man tråkker på dem, trekker de våpen. Bistikk er som regel mindre smertefullt, men inneholder mer gift. De stikker heldigvis bare en gang, og etterpå dør de en langsom død.

Hvordan behandler man vepsestikk?

Uansett hvilken av de hissige flygerne man møter, er resultatet imidlertid like giftig. Og det beste forsvaret mot bistikk og vepsestikk er ganske enkelt å unngå dem.

Er uhellet ute, gjelder det å fjerne brodden og giftsekken så fort som mulig fordi musklene i sekken fortsetter med å pumpe ut gift. Det viser seg forresten at en løkskive på stikket lindrer smertene.

Allergikere kan dø av vepsestikk

Noen får kløende utslett over hele kroppen. Og i sjeldne tilfeller påvirker stikket kretsløpet og hjernen, noe som kan medføre at blodtrykket faller, man mister bevisstheten, får kramper og hjertestans.

Riktig farlig blir det hvis man er allergisk mot de hissige beistene, noe som bortimot fem prosent av befolkningen er i alvorlig grad. Allergikere har dannet overfølsomhetsantistoffer etter tidligere stikk som er rettet mot insektgiften. Og blir det ikke behandlet med adrenalininnsprøyting og antihistamin i tide, risikerer allergikerne å dø.

Sommerfarer på Instagram

Huggorm, veps, flått, brennmaneter og svartbrent grillkjøtt. Sommeren er en farlig årstid.

  • Ta et bilde av DITT møte med sommerens farer og legg det Instagram med tag-en #summerdanger.

Vi samler alle bildene her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: