Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by David Clode on Unsplash
Dyr - Insekter

Hvorfor dør bien av sitt eget stikk?

Bistikk: Noen sier at biene dør når de har satt et stikk. Hvorfor er det slik?

Et effektivt våpen

Brodden hos arbeiderne blant honning- biene har kraftige mothaker som gjør at den ikke kan trekkes ut etter stikket. Når bien flyr bort, har den mistet brodden og litt av bakkroppen, noe som gjør at den dør etter kort tid av skadene. Og brodden vil fortsette – til stor plage for offeret – å pumpe gift ned i stikksåret. Hos enkelte honningbier vil brodden dessuten sprøyte duftstoffer ut i luften, som virker som en melding til andre bier i kuben om at de skal komme og stikke i nærheten av såret.

Bistikk: Kamikaze-atferd til fordel for kuben

Denne selvmordspregede atferden oppsto sannsynligvis i bienes evolusjon fordi de trengte et effektivt forsvar mot alle pattedyrene og fuglene som ville ta av honningen deres.

Men ofring av eget liv er et drastisk skritt som det bare er mulig å ta fordi alle i bisamfunnet har samme mor, nemlig dronningen, og derfor er nær beslektet. Den sterile arbeiderbien kan ved å ofre sitt eget liv øke sjansene for at kuben og bistammens gener overlever. .

Brodden er et omdannet eggleggingsrør

Honningbiens brodd er et eggleggingsrør som i løpet av evolusjonen ble omdannet til forsvarsvåpen. Brodden består av en skarp spiss flankert av to blader med mothaker som etter tur trekker brodden dypere ned i stikksåret. Stikkorganet er også utstyrt med en giftblære og muskler som pumper gift i såret etter at brodden er brukket av.

Les også:

Biene dør
Insekter

Derfor dør biene

0 minutter
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insekter

Du kan dø av et vepsestikk

3 minutter
Borebillen
Insekter

LISTEN: 6 kryp som bor hjemme hos deg

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul