Shutterstock
Hund ruller sig i noget

Hvorfor ruller hunder seg i ekle ting?

Hunden min ruller seg i alt fra rådyrskitt til død fisk og frityrolje. Hva er årsaken?

Den tradisjonelle forklaringen på at hunder ruller seg i sterkt luktende ting, er at de forsøker å skjule sin egen lukt av rovdyr. Ideen skulle være at hunden – eller egentlig ulveforfedrene – dermed kunne komme nærmere byttedyr uten å skremme dem.

Hunder ruller seg i alt fra bæsj til gift

Og listen over ekle ting å rulle seg i er lang. Det er eksempler på avføring, oppkast, ferskt eller råttent kjøtt, urin, aske, innvoller, tilberedte matvarer og til og med insektgift.

Ideen om luktkamuflasje overfor byttedyr er fortsatt den framherskende teorien, men i 2017 dukket det opp en studie, riktignok om rever, som fikk fundamentet til forklaringen til å slå sprekker.

Lukt gir rever pumakleder

Amerikanske forskere observerte pumaer i fjellene i California med viltkameraer. De filmet blant annet hvordan pumaene – akkurat som huskatter – gnikket seg mot steiner og trestammer.

Til forskernes forundring viste filmene også at områdets grårever gnikket seg de samme stedene, helst like etter pumaen. Ytterligere studier viste at revene ikke gjorde det for å avsette sin egen lukt, men for å stjele puma-lukt.

Forklaringen fra forskerne er at lukten av puma avskrekker større rovdyr som kunne finne på å jakte på revene. Det gjelder for eksempel prærieulven.