Hvorfor rir vi ikke på sebraer?

Sebraen tilhører hestefamilien, men jeg har aldri sett noen ri på en sebra – hvorfor ikke?

© Shutterstock

Vi rir på hester, esler, muldyr, kameler og elefanter, men ikke sebraer. Og det er det flere gode grunner til.

Sebraer er mindre enn hester og ville ha problemer med å bære på vekten av et menneske uten å få skader. Den viktigste årsaken er imidlertid at sebraer er mye vanskeligere å temme.

For å overleve blant rovdyrene på savannen, som løver, hyener og geparder, har sebraer utviklet en ekstrem aktsomhet og flykter ved minste faresignal.

Sebraens velutviklede sidesyn – altså synsinntrykk i kanten av synsfeltet – fanger raskt opp hvis noen forsøker å snike seg inn på den. I tillegg har sebraen lynraske reflekser slik at den kan unnvike for eksempel løvebitt eller lassokast.

Kraftig bitt slipper ikke

Sebraer er også temperamentsfulle og mye mer aggressive enn hester. Klarer de ikke å unnvike et angrep, forsvarer de seg med et dødbringende spark.

Kommer rovdyr eller mennesker enda nærmere, risikerer de å merke sebraens kraftige bitt, som det kan være vanskelig å slippe unna.

Sebra sleper dyrepasser etter seg

En dyrepasser i en kinesisk dyrehage kom litt for tett på en sebra og ble trukket gjennom støvet.

Sebraen har en tendens til å ikke slippe når den biter, noe dyrepassere i dyrehager har fått merke.

Selv om sebraer er umulige å temme, har det i sjeldne tilfeller lykkes å bruke dem som trekkdyr. På 1800-tallet vakte milliardæren Walther Rothschild oppsikt når han kjørte gjennom Londons gater i kareten sin, trukket av fire sebraer.

Den engelske milliardæren Walther Rothschild kjørte gjennom Londons gater i en vogn trukket av sebraer.

© Wikimedia Commons