Shutterstock
Katt maler

Hvorfor maler katter?

Når jeg koser med katter, begynner de å male. Men hvordan oppstår den karakteristiske lyden, og hvorfor maler de i det hele tatt?

Katter maler som kommunikasjon, både med mennesker og med andre katter. Den mest velkjente situasjonen er når de blir klappet og klødd.

Katter maler også når de for eksempel blir vasket av en annen katt. Og malelyden høres ofte i forbindelse med fôring – antagelig en levning fra kattens første levedager der moren finner kattungene ved hjelp av denne lyden og lar dem die.

I alle disse situasjonene er beskjeden den samme: Fortsett med det du gjør!

Malelyden kommer fra strupen

Katten maler ved at muskler i strupehodet trekker seg sammen og slapper av med korte intervaller, slik at de vibrerer.

Når katten trekker pusten, passerer luften de vibrerende musklene. Vibrasjonene fører til vibrasjoner i luften, altså lydbølger.

Det er ikke bare katter som maler

Katter maler som kommunikasjon, både med mennesker og med andre katter. Den mest velkjente situasjonen er når de blir klappet og klødd.

Kattens malefunksjon
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Muskler påvirker luft

Muskler i kattens strupe trekker seg sammen med korte intervaller, noe som skaper en durende lyd. Katter maler særlig for å kommunisere at de er fornøyde.

Genette
© Shutterstock

Genettens unger maler (unger vil ha oppmerksomhet)

Genetten ligner på vanlige katter, men tilhører en annen biologisk familie – snikekattene. Her maler ungene i første leveuke for å få morens oppmerksomhet.

Hanngorilla
© Shutterstock

Mat (glede) utløser maling (during)

Gorillaer, særlig eldre hanner, lager lyder som minner om maling når de spiser. Lyden er særlig hyppig når måltidet byr på retter som blomster og frø.

Lyden opptrer ikke bare når en katt er fornøyd, men også i helt andre situasjoner – for eksempel når katten er nervøs, redd eller stresset.

En teori er at det kan virke beroligende for katten.

Kan være sunt

I 2001 ville dyrelydsforskeren Elizabeth von Muggenthaler undersøke om katter rett og slett kan helbrede seg selv ved å male.

Hun undersøkte 44 katter, geparder, pumaer og andre kattedyr og fant ut at frekvensene i lydene de lagde når de malte, stemmer overens med frekvensene som finnes i lyder og vibrasjoner som blant annet blir brukt til å lindre muskelsmerter og fremme knokkelvekst hos mennesker.