Hvorfor har dyr helt ulike pupiller?

Menneskets runde pupill sikrer oss et greit nok syn i mange situasjoner. Men høyt spesialiserte dyreøyne kan ha både avlange ovaler og u-formede pupiller alt avhengig av miljø og plassering i næringskjeden.

Pupiller

Ifølge en teori er gekkoens perlekjedeformede pupill laget for kamuflasje, ikke bare for å slippe inn den rette mengden lys.

© Shutterstock

Alle pupiller har som oppgave å regulere hvor mye lys som kommer inn i øyet, for å sikre et skarpt bilde på netthinnen.

I dyrenes verden tar pupillene likevel mange ulike former avhengig av dyrets miljø og plassering i næringskjeden.

Den loddrette pupillen - til jakt

© Shutterstock

Den loddrette pupillen er rund når den er helt åpen, men kan trekkes sammen til en smal, vertikal spalte, som hos en katt.

Den funksjonen gjør denne typen pupill spesielt effektiv for rovdyr som jakter på bevegelige byttedyr, fordi den styrker fokus og fjerner distraksjoner fra sidene.

###

Vannrette pupiller - på vakt

© Shutterstock

Vannrette pupiller gir – i motsetning til den loddrette pupillen – et bredt utsyn. Derfor finner vi dem ofte hos byttedyr.

Den ovale, vannrette formen gir et veldig bredt synsfelt og økt følsomhet overfor bevegelser, noe som øker sjansen for å oppdage rovdyr i tide.

Den runde pupillen - begge deler

© Shutterstock

Den runde pupillen er den enkleste, men den fungerer godt til dyr som mennesker, fugler og hunder som trenger et syn som skal kunne tilpasse seg veldig ulike lysforhold.

Alternative pupiller - spesifikk

© Shutterstock

Alternative pupiller er mer bestemt av miljøene noen arter lever i.

Blekksprutens U-formede pupill regulerer kanskje lysinntaket i flere vinkler.