Hvorfor finnes det ingen grønne pattedyr?

Det er massevis av grønne amfibier og krypdyr fordi fargen gir kamuflasje. Hvorfor er det ingen grønne pattedyr?

Brun bjørn
© Shutterstock

Klassen vi kaller pattedyr, har inntatt en stor del av jorden uten å danne grønn pels. Et grønt fargestoff, også kalt pigment, har med andre ord ikke vært en utviklingsmessig nødvendighet for dyrene.

I stedet inneholder pels de to pigmentene eumelanin, som gir svart eller brunt hår, og feomelanin, som gir gult eller rødoransje hår.

Grønt gir ingen fordel til pattedyr

Fargene er gunstige for små pattedyr som mus fordi de lever på bakken eller mellom visne blader.

Her er grålige eller brunlige farger egnet til kamuflasje.

Større pattedyr som hjort er også brunlige. Hjortedyrenes verste fiender er store rovdyr som ulv og løve, og de har såkalt dikromatisk syn og er vanligvis rød-grønn-fargeblinde.

Derfor kan en hjort som gjemmer seg i skogen, være helt skjult for rovdyrene selv om den ikke har samme farge som bladene.

I 1991 foreslo matematikeren Adrian Bowyer ved universitetet i Bath imidlertid en annen mulighet: «Kanskje finnes det grønne sauer, bare at ingen har oppdaget dem.»

Alger gir grønt skjær

Grønt dovendyr
© Shutterstock

1 Pelsen hos de seks artene av dovendyr kan framstå grønnlig, men ikke på grunn av et pigment de selv har utviklet. Fargen stammer i stedet fra grønnalgen Trichophilus welckeri.

Grøn slange
© Shutterstock

2 I motsetning til pattedyr har krypdyr tilgang på et sterkt grønt pigment som blant annet grønn trepyton bruker. Unger av arten er imidlertid gule, gylne eller oransjerøde.