En liten lappspove har fløyet uavbrutt i 11 dager og tilbakelagt en distanse på 13 560 kilometer – 510 kilometer lengre enn den forrige rekorden. Forskere fulgte fuglens rute og fart med stor presisjon via en satellittsender.
Den bare fem måneder gamle fuglen forlot fødestedet sitt i Alaska, krysset sørover over Stillehavet og landet i Tasmania 24. oktober 2022.
For å kunne gjennomføre en så krevende reise spiser fuglene store mengder mat i ukene før avgang. Faktisk letter ungene først 4–6 uker etter de voksne for å ha mer tid til å vokse og fylle fettdepotene.
Like før avgang krymper visse organer slik at fettdepotene kan få enda mer plass. To til fire uker før reisen begynner, utgjør fettet bare 17 prosent av kroppsvekten, mens den er hele 58 prosent ved avreise. Og når fuglen endelig når målet, har den mistet omkring halvparten av vekten igjen, mener forskerne.
Albatrosser utnytter vindenergi
Andre fugler kan også holde seg lenge på vingene – blant annet flyr albatrosser rundt på den sørlige halvkule og kan tilbakelegge 22 000 kilometer på 46 dager.
Men til forskjell fra den vesle lappspoven slår ikke albatrossen så mye med vingene. Den kan hvile på de store vingene sine og bruke luftstrømninger for å holde seg i luften.
I tillegg kan albatrossen lande på vann og ta en pause. Lappspoven kan ikke lette igjen hvis den havner i vannet.