Shutterstock

Hvor lang tunge kan en sjiraff ha?

Jeg har lagt merke til at sjiraffen har en svært lang tunge. Hvor lang kan den bli, og hva er formålet med lengden på organet?

En sjirafftunge er på mange måter et biologisk underverk. Den er vanligvis cirka 40 centimeter lang, men kan bli helt opptil 50 centimeter. Fordi den samtidig er rund og slangeaktig, virker den enda lengre. Hos sjiraffen er tungen først og fremst et uhyre effektivt griperedskap. Den er usedvanlig godt utstyrt med kraftige, langsgående muskler som gjør dyret i stand til å sno den rundt grener og trekke dem av. Dermed kan sjiraffen gjøre seg nytte av blader og kvister spesielt fra alle akasietrærne som vokser i stort antall på den afrikanske savannen. Men det er ikke problemfritt å ha blader fra akasietrær som næringskilde.

Treet er beskyttet av lange, kraftige torner for å holde bladspisende dyr unna. Et dyr som prøver å bite av bladene, utsetter seg for stor risiko for å få stukket ut øynene. Men den lange tungen til sjiraffen medfører at den aldri behøver å komme helt nær innpå på de farlige tornene.

Selve tungen er dekket av hard, læraktig hud som tornene ikke kan stikke gjennom, og det samme gjelder sjiraffens munnhule. Til gjengjeld må blader og kvister tygges godt så tornene blir helt oppmost før de sendes videre ned i den lange halsen. Det er årsaken til de langsomme og grundige tyggebevegelsene som er så karakteristiske for sjiraffer.