Shutterstock
Baever spiser bark

Hvilket dyr samler det største vinterforrådet?

Mange dyr samler forråd til vinteren, men hvilke samler inn mest mat før den kalde årstiden?

Bever

Baever spiser
© Shutterstock

200–2000 kilo kvister og greiner

Den største hamstreren i dyreriket er utvilsomt beveren, som lagrer absurde mengder vinterfôr på bunnen av de sjøene der den holder til. Beveren tynger ned opp mot to tonn greiner og kvister med stein slik at fôret holder seg i det kalde vannet.

Eikespett

Agernspaette gemmer agern
© Shutterstock

150–200 kilo eikenøtter

Noen dyr bygger sitt eget spiskammer når vinteren nærmer seg. Det gjelder blant annet eikespetten, som velger ut spesielle forrådstrestammer. Deretter hakker den tusenvis av hulrom som den gjemmer vinterforrådet sitt i.

Ekorn

Egern samler mad
© Shutterstock

20–50 kilo nøtter, kongler og sopp

Maten blir fordelt i depoter som graves ned i skogbunnen. Hvis ekornet glemmer hvor det har plassert noen av depotene, eller ikke rekker å tømme dem før våren, kan nøttene spire og vokse opp som ekornplantede trær.

Blåskrike

Blaa skovskade samler mad
© Shutterstock

20–30 kilo nøtter

Blåskrike bruker store deler av høsten til å samle nøtter, som blir gjemt enkeltvis i små depoter spredt utover hele skogen. Fuglen graver noen av nøttene i ned bakken, mens andre blir gjemt i kløftede greiner eller i hule trær.

Vånd

Mosegris med baer
© Shutterstock

10–35 kilo poteter, røtter og andre plantedeler

Når vinteren nærmer seg, samler den om lag 20 centimeter lange og 200–300 gram tunge vånden et matlager på opp mot 100 ganger kroppsvekten sin. Maten blir vanligvis gjemt i den trestammen eller de utgravde hulene der vånden bor.

LES OGSÅ: Møt verdens styggeste dyr – og stem på favoritten din