Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Hvilket dyr lever høyest oppe?

Mennesker har ofte problemer med å klare seg i store høyder. Hvordan klarer dyrene det, og hvilke arter tåler å leve høyest?

Problemene med å leve høyt oppe er alltid knyttet til at det er mindre oksygen i luften. Dyr som permanent lever høyt oppe i fjellene, har derfor utviklet forskjellige former for tilpasning. For det første har høylandsdyr som regel et stort hjerte som kan pumpe mye blod rundt i kroppen. For det andre har dyr med ambisjoner om å leve på toppen normalt en høyere konsentrasjon av røde blodlegemer enn lavlandsdyr. Det betyr at blodet opptar oksygenet fra lungene mer effektivt. Dessuten har høylandsdyr som regel også store lunger. For øvrig kan vi finne nøyaktig de samme egenskapene hos folk som har bodd i stor høyde i lang tid, ikke minst hos tibetanere. Takket være tilpasningen kan vi finne pattedyr i over 6000 meters høyde. Andre dyregrupper kan komme enda høyere opp. Det er sett fugler nær toppen av Mount Everest, og det finnes insekter høyt oppe i atmosfæren.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul