Shutterstock
Rethval

Hvilket dyr har verdens største testikler?

De store bardehvalene må logisk sett ha de største testiklene, men hvem har rekorden sett i forhold til kroppsvekt?

Retthvalens testikler kan veie over 500 kilo hver og inneholde fire og en halv kilo sperm. Men den virkelige vinneren i kategorien verdens største testikler er hannene hos Platycleis affinis – en type løvgresshoppe fra Sør-Europa.

Et forskningsprosjekt under ledelse av den britiske insektforskeren Karim Vahed viste i 2010 at testiklene hos Platycleis affinis utgjør hele 13,8 prosent av de voksne hannenes samlede kroppsvekt.

Platycleis affinis testikler
© Richard Richards/Royal Society/AFP/Ritzau Scanpix

Ved offentliggjøringen av rekorden uttalte Vahed at testiklene «så ut til å utgjøre nesten hele mageregionen» på den opptil 2,5 centimeter lange gresshoppen.

Hos Platycleis affinis parer hunnene seg i gjennomsnitt elleve ganger i paringstiden. Det har ifølge forskerne favorisert hanner som også kan pare seg mange ganger, noe som igjen har ført til utviklingen av de store testiklene.

11 kilo ville en manns testikler ha veid hvis de forholdsmessig var like store som hos gresshoppen Platycleis affinis.

Før Platycleis affinis overtok rekorden, tilhørte den bananfluen Drosophila bifurca. Her utgjør testiklene 10,6 prosent av kroppsvekten.

Bananfluen fikk likevel lov til å beholde en annen imponerende rekord, nemlig dyrerikets lengste sædceller, på hele 5,8 cm. Det er mer enn tjue ganger lengden på fluen selv, som derfor oppbevarer sædcellene sammenrullet fram til paring.

Blant pattedyrene er det den 12 cm lange flaggermusen Corynorhinus rafinesquii som har de forholdsmessig største testiklene. Hos flaggermusen, som lever i det sørøstlige USA, utgjør testiklene åtte prosent av kroppsvekten.