Shutterstock
Sebra

Topp 5 – hvilket dyr har de lengste tennene?

Dyr har tenner med mange ulike utforminger og størrelser og i varierende antall. Men hos hvilket dyr er tannsettet egentlig lengst?

1. Narhval

Narhval
© Alamy/Imageselect

Type: Støttann.
Lengde: Opptil tre meter.

Narhvalen har to fortenner. Den høyre tannen kan bli rundt 30 centimeter lang og forblir i munnen, men den venstre vokser seg mye lengre og stikker ut gjennom overleppen – først og fremst hos hannene. Den ledende teorien sier at tannen er dekket med nerver, og at den blant annet registrerer endringer i vannets saltinnhold.

2. Afrikansk elefant

Afrikanske elefanter
© Shutterstock

Type: Støttenner.
Lengde: Opptil to meter.

Elefantens støttenner har mange nyttige funksjoner. De kan blant annet brukes til å grave, løfte ting og samle mat med, men de fungerer også som beskyttelse for snabelen, som er et viktig verktøy når elefanten drikker og spiser.

3. Hvalross

Hvalross
© Shutterstock

Type: Hjørnetenner.
Lengde: Opp til en meter.

I hvert hjørne av hvalrossens munn sitter to støttenner som særlig blir brukt av hannene når de kjemper om makten over flokken. Men hvalrossen bruker også tennene når den for eksempel trekker seg opp på isen.

4. Flodhest

Flodhest
© Shutterstock

Type: Hjørnetenner.
Lengde: 50–60 centimeter.

Flodhestens hjørnetenner brukes som våpen mot andre flodhester eller for å skremme vekk andre dyr. Tennene er dødelige – for eksempel skapte det overskrifter da en taiwansk turist ble bitt i hjel av en flodhest i Kenya i 2018.

5. Hjortesvin

Hjortesvin
© Shutterstock

Type: Hjørnetenner.
Lengde: 40–45 centimeter.

Tennene til hjortesvinet er sannsynligvis både et statussymbol og et våpen som kan komme i bruk i kamp mot andre dyr. Tennene vokser hele livet til dyret og kan til slutt bli så lange at de borer seg inn i hodeskallen igjen.