Hvilket dyr er verdens sterkeste?

Hva er verdens sterkeste dyr ut fra størrelsen?

© Shutterstock

Ingen dyr kan løfte så mye vekt som den afrikanske elefanten. Men selv om den kan løfte opptil ni tonn, er gjødselbillen Onthophagus taurus sterkere når man tar hensyn til dyrenes kroppsvekt.

Gjødselbillen er ikke lengre enn en centimeter, men den kan dytte kuler som veier opptil 1141 ganger så mye som billen selv. Det tilsvarer at en 5000 kilo tung hannelefant skulle flytte 5705 tonn – et halvt Eiffeltårn.

Når gjødselbillen har fraktet den tunge lasten i sikkerhet, graver den kulen ned og bruker den som matkilde og til å legge egg i.

Tungen skyter ut med enorm kraft

Rundt i dyreriket vrimler det av arter med voldsom kraft til å skyve, løfte, dra, hoppe, bite eller gjøre lynraske bevegelser.

Saltvannskrokodillen, som lever i Sørøst-Asia og Nord-Australia, har for eksempel verdens kraftigste bitt, målt til 16 414 newton – ganske mye mer enn vår egen, på rundt 300 newton.

Og ifølge Guinness rekordbok er salamanderen Bolitoglossa dofleini det kraftigste av virveldyrene – altså dyr med ryggrad.

Når salamanderen skyter ut tungen, utvikler den en effekt på om lag 18 000 watt per kilo muskel. Til sammenligning utvikler proffsyklister maksimalt 20–22 watt per kilo i en spurt.

1141 ganger sin egen kroppsvekt. Så mye kan verdens sterkeste dyr, gjødselsbillen Onthophagus taurus, dytte.