Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Hvilke dyr er elefantens nærmeste slektninger?

Er elefanten i familie med de andre med tykk hud; neshorn og flodhest?

Selv om det er fysiske likheter, er elefanten i nær slekt med verken flodhesten eller neshornet. Tvert imot må vi lete etter familieforbindelsene deres på helt andre steder i dyreriket. Moderne elefanter er de siste i en dyregruppe som en gang omfattet en rekke arter som hadde sin utbredelse over store deler av kloden. I dag er det bare den indiske og den afrikanske elefanten og to andre dyregrupper som er igjen. Den ene utgjøres av sjøkuene som er fordelt på fire ulike arter som lever i tropiske farvann i Karibia og ved Afrika og Australia. Sjøkuer kan veie opptil to tonn, og som elefantene er de grå og langsomme planteetere. Slektskapet fremgår blant annet av dyrenes svært særegne tenner. Enkelte sjøkuhanner har for eksempel rette og korte støttenner som ligner på elefantens. Mens man kanskje kan tenke seg at det er en forbindelse mellom sjøkuer og elefanter, er det mer overraskende at de afrikanske klippe- og tregrevlingene også må inviteres til familiegjenforeningen. Også nå er det særpregede tenner som bevitner slektskapet. Fortennene er utviklet til korte støttenner som riktignok ikke stikker ut av munnen, og jekslene er store og flate og til å tygge godt med. Familiebåndene er de siste årene blitt bekreftet av analyser av cellekjerne-DNA og mitokondrie-DNA som uten tvil fastslår at dyrene har et felles opphav.

Les også:

Dyr

Dødelig gift massakrerte Botswanas elefanter

4 minutter
Dyr

Kan elefanter svømme?

0 minutter
Truede dyrearter - elefant
Dyr

Er elefanten en truet art?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul