Shutterstock

Hvilke dyr er de største storeterne?

Temperatur, størrelse og hurtighet avgjør hvilke dyr som har størst appetitt.

Stoffskiftet, og appetitten, til dyr er avhengig av flere faktorer, men særlig størrelse, kroppstemperatur og fysisk aktivitet.

Små, aktive dyr spiser i de fleste tilfeller relativt sett mer enn store, langsomme dyr. En spissmus spiser over sin egen vekt i løpet av et døgn, mens et dyr som elefanten bare spiser mat som utgjør fem prosent av kroppsvekten.

Små fugler som blåmeisen har et høyt stoffskifte og spiser alt fra insekter og mark til bær og frø.

© Thinkstock

Kulde gir appetitt

I tillegg til dyrets egen fysikk spiller omgivelsene også en rolle. Dyr i kalde omgivelser spiser mer enn dyr som lever varme steder.

Fugler har den største appetitten, siden de er små, har en høy kroppstemperatur og et høyt aktivitetsnivå – selv om appetittnivået kan variere mye fra én art til en annen.

3 dyr med stor appetit

© Shutterstock

Kjempepanda

Kjempepandaen kan bruke omkring 14 timer om dagen på å spise. Den kinesiske bjørnen tygger seg gjennom cirka 12 kilo bambus om dagen før den er mett.

© Shutterstock

Pygmespissmus

Pygmespissmusen veier bare 2,4 gram. Men selv om den er liten, spiser den hele 125 prosent av sin egen kroppsvekt hver dag i insekter.

© Shutterstock

Tiger

Tigere kan jakte på mat i mange dage uten å lykkes. Det store kattedyret fråtser derfor i massevis av kjøtt når sjansen byr seg. Et enkelt måltid kan veie opp mot 40 kilo.