Shutterstock
Grand danois

Hva er verdens største hund?

Verdens største nålevende hund er 103 centimeter høy. Men han er verken den høyeste hunden noen gang eller fra den største hunderasen. Få oversikt over de store hundene her.

Verdens største hund

Ifølge Guinness rekordbok heter verdens største nålevende hund – målt etter høyde – Atlas Seay.

Hunden bor i Georgia i USA med eieren Spencer Seay og familien hennes. Atlas er av rasen Grand Danois og måler hele 1,03 meter fra potene til det høyeste punktet på ryggen.

En hund som Atlas drar også rundt på en del kilo – faktisk hele 102 – og han har nå blitt så stor at han ikke lenger får plass i familiens bil.

Selv om Atlas er den høyeste nålevende hunden, er ikke han den største hunden noen gang.

Den tittelen går til hunden Zevs som i 2011 ble målt av Guinness til hele 1,11 meter. Zevs gikk dessverre bort i 2014, da han var fem år gammel.

VIDEO: Møt Zevs – den største hunden noen gang:

Zevs veide over 70 kilo og inntok nesten et kilo fôr daglig. Han ble dessverre bare fem år gammel.

Verdens fem største hunderaser

Selv om både verdens største nålevende hund, og den største hunden noen gang, er av rasen grand danois, betyr ikke det at det er den største hunderasen i gjennomsnitt.

Under kan du møte noen de høyeste hunderasene i verden – målt etter gjennomsnittlig høyde fra potene til det øverste av ryggen.

1. Irsk ulvehund

Irsk ulvehund

Den irske ulvehunden er verdens største hunderase – i gjennomsnitt.

© Shutterstock
  • Høyde i gjennomsnitt: 86 centimeter

Verdens største hunderase er den irske ulvehunden. Den irske ulvehunden er kjent som den milde kjempen og er en trofast følgesvenn. Hunden stammer – som navnet antyder – fra Irland, der den i tillegg til å jakte på ulv også ble brukt i krig.

I kamp angrep den irske ulvehunden motstandere og tvinget dem ned fra hesteryggen og ut av stridsvogna. I dag lever hunderasen en fredelig tilværelse, vanligvis på landet, der det er plass til å boltre seg.

2. Pyreneerhund

Pyreneerhund

Pyreneerhunden stammer som navnet antyder fra de franske Pyreneene.

© Shutterstock
  • Høyde i gjennomsnitt: 81 centimeter

Pyreneerhunden er ikke bare høy – med den store pelsen tar den også mye plass i landskapet. Pyreneerhunden kan lett forveksles med de sauene som den i bronsealderen ble avlet fram for å beskytte.

For å knytte hunden til sauene fjernet man unge valper fra moren og satte dem i en saueflokk. Dermed kom pyreneerhunden til å betrakte sauene som familien sin – og beskytte dem mot ulv.

Hunderasen er sta og egenrådig fordi den ble avlet opp til å ta raske beslutninger når den passet på sauer i de franske fjellene. Det er derfor ingen lett sak å trene en pyreneerhund, og den egner seg best til familier uten barn.

3. Engelsk mastiff

Engelsk mastiff og en shetlandsponni

Den engelske mastiffen er på størrelse med en liten hest.

© Shutterstock
  • Høyde i gjennomsnitt: 80 centimeter

Den engelske mastiffen kan spores helt tilbake til før Romerriket. Den har sannsynligvis blitt brakt til England av handelsmenn. Hunderasen har blitt brukt som jakt- og vakthund, men den har også en fortid som kamp- og krigshund.

Den engelske mastiffen holdt på å dø ut etter annen verdenskrig fordi hundekamper ble forbudt. Hunderasen har imidlertid i nyere tid fått en renessanse som familiehund etter at man oppdaget potensialet i rasens egentlig milde vesen.

4. Grand danois

Grand Danois

Verdens største hund er en grand danois, men rasen er ikke den høyeste i gjennomsnitt.

© Shutterstock
  • Høyde i gjennomsnitt: 76 centimeter

Til tross for navnet stammer hunden egentlig fra Tyskland, der rasen i middelalderen ble avlet fram som en jakthund forbeholdt adelen. Grand danois har imidlertid også vært brukt som krigs- og kamphund.

Hunderasen har en gjennomsnittshøyde på 76 centimeter, men noen hunder blir mye større. Grand danois-hunder har derfor rekorden som den største nålevende hunden og den største hunden noen gang.

Men la deg ikke skremme av størrelsen. Selv om en grand danois kan se voldsom ut, er den kjærlig og en god familiehund.

5. Greyhound

Greyhound

Med sin særpregede kropp kan man alltid gjenkjenne en greyhound.

© Shutterstock
  • Høyde i gjennomsnitt: 76 centimeter

Greyhounden ligner mer på en veddeløpshest enn en hund. Og det er ikke helt tilfeldig.

Hunderasen har nemlig blitt avlet fram til jakt og hundeveddeløp, og derfor er greyhounden også den raskeste hunderasen, med en toppfart på 70 km/t.

Greyhounden kan spores helt tilbake til år 4000 f.Kr. siden det er funnet veggmalerier av de gjenkjennelige hundene. Senere har hunderasen blitt et statussymbol i England, der det i mange år bare var eliten som fikk ha greyhounder.

Hunderasen egner seg perfekt som familiehund, og den er langt fra så aktiv som man skulle tro – snarere litt lat.

Men pass på familiens andre kjæledyr: Greyhounden er nemlig kjent for å like å gå på kattejakt.

LES OGSÅ: Her er verdens ti største byer