Shutterstock
Hund hunde

Hunder kan gråte av gjensynsglede

Tårer ved gjenforening kan bidra til å knytte hundene tettere til eierne sine.

Hvis du har tenkt at hunden din faktisk kan gråte av glede når du kommer hjem fra kontoret, har du helt rett.

Ifølge en gruppe japanske forskere er det en viktig forskjell på hvor våte øyne hunden får, alt etter om eieren har vært hjemme hele dagen eller har vært ute av døren uten følge av sin beste venn.

Forskerne som står bak studien, mener at gråten kan være en måte for hundene å knytte seg til eierne sine på – og det viste seg faktisk i studien at mennesker synes en tårevåt hund er mer bedårende.

Hunden gråter 10 prosent mer ved gjenforening

For å finne ut hvor mye hundene gråt når eierne vendte hjem, brukte forskerne Schirmers tåretest.

Ved å feste papir under øynene på hundene kunne de måle hvor mange tårer som rant ned over kinnene under normale forhold og sammenligne med en prøve der hundene hilste på eierne sine.

Forsøket ble gjennomført på 18 hunder som i gjennomsnitt gråt 10 prosent mer når de igjen var i eiernes armer. Velkjente personer som ikke var hundenes eiere, hadde ingen påvirkning.

En av teoriene forskerne forsøker å forklare reaksjonen med, er at hundene blir følelsesmessig berørt – og at de vil vise det til eierne sine.

Derfor gjennomførte forskerne enda et forsøk, der de ga hundene øyendråper med hormonet oksytocin.

Hormonet blir blant annet produsert ved sosial omgang og ved følelsesmessige reaksjoner, og når hundene tok det opp gjennom øynene, fikk det tårene til å trille.