Eniko Kubinyi
Hund i MR-scanner

Hunden din kan høre forskjell på språk

Hjerneskanninger avslører at hunden din har språkøre og en mer kompleks forståelse av språk enn tidligere antatt.

«Sitt», «apport» og «rull rundt» er ord som mange hunder gjenkjenner og forstår. Så langt har en vanlig oppfatning vært at menneskets beste venn registrerer resten av talestrømmen vår som bla bla bla.

Men hjerneskanninger viser nå at hunden din også kan høre om du snakker et annet språk.

Dermed har forskere for første gang påvist evnen til å skille mellom språk hos andre dyr enn aper og er kanskje på sporet av en velutviklet språkforståelse hos våre firbeinte venner.

Hundehjernen oppfatter fremmedspråk

Hjerneforskere ved Eötvös Loránd-universitetet i Ungarn undersøkte fem golden retrievere, seks bordercollier, to australske gjeterhunder, en labradoodle, en cocker spaniel og tre blandingshunder som alle var mellom 3 og 11 år gamle.

De 18 hundene hørte tre ulike typer setninger fra barneboken Den lille prinsen

  • spansk
  • ungarsk
  • babling

Bablesetningene var lagd slik at rytme og tonefall avspeilet spansk eller ungarsk, men ordene var meningsløse.

To av hundene var vant til å høre spansk, de andre ungarsk, og ingen av hundene hadde hørt bablespråket før.

VIDEO: Bordercollien Kun-kun inspirerte språkforsøk

Studien av hunders språkforståelse oppsto da en forsker på dyrehjerner flyttet fra Mexico til Ungarn med bordercollien sin, Kun-kun, og lurte på om den fire og et halvt år gamle hunden oppfattet språkforskjellene mellom de to landene.

Mens hundene lyttet til passasjene, ble de MR-skannet slik at forskerne ut fra blodgjennomstrømning kunne se hvilke hjernesentre som ble aktivert.

Når hundene hørte spansk og ungarsk, ble det såkalte auditive området aktivert. Det bearbeider vanligvis innholdet i for eksempel stemmer og musikk. Men når hundene hørte et språk de ikke var vant til, strømmet blodet til et mer komplekst språksenter som kalles det sekundære auditive området.

Hos mennesker finner dette hjernesenteret mønstre i et språk. Bablespråket utløste en vesentlig kraftigere reaksjon i det auditive området.

Felles evolusjon kan ha formet språkøre

Studiene viser at hunder registrerer språklige mønstre slik som rytme og tonefall og ikke bare gjenkjenner ord som de er trent til å huske.

Resultatene indikerer samtidig at hunder kan gjenkjenne babling, noe forskerne nå vil undersøke nærmere.

Tidligere har forskerne vist at hunder forstår kommandoer uansett hvordan de blir ytret, for eksempel med ulikt tonefall.

Forskningens endelige mål er å avklare om språkforståelsen har oppstått uavhengig av hverandre hos hunder og mennesker, eller om hunder har utviklet evnen som et ledd i sin evolusjonære tilpasning til mennesker.