1. Spermhval
Bruker hjernen til å finne veien i dyphavsmørket.
? Hjernevekt: 7,8 kg
Spermhvalen kan dykke helt ned til ca. 3000 meters dyp. I dyphavsmørket finner hvalen veien og lokaliserer byttedyr vha. sonar. Mesterdykkerens rekordstore hjerne er derfor trolig et komplisert navigasjonsinstrument.
Undersøkelser av spermhvalhjernen har bl.a. vist at sentrene for lukt og smak er lavt utviklet. Til gjengjeld er høresenteret svært stort, noe som tyder på at hvalen har en høyt utviklet hørsel som kan behandle lydinntrykk uhyre nøyaktig.
Den delen av hjernen som hos pattedyr styrer lemmene, er sterkt redusert – noe som ikke er spesielt overraskende hos en hval. Men storhjernen er enorm, både i absolutte tall og i forhold til resten av hjernen. For et menneske ville det bety høy intelligens, men om det også gjelder spermhvalen, vet ikke forskerne.
2. Elefant
Husker hvert eneste vannhull.
? Hjernevekt: 6,0 kg
Elefanter glemmer etter sigende aldri, og det stemmer at dyrene har god hukommelse. Gamle dyr blir ofte flokkledere, for de kan huske vandreruter, plasseringen av vannhull og matkilder – kunnskaper de har samlet og lagret i løpet av et langt liv.
Et annet eksempel på elefanters høye intelligens er deres selvbevissthet. Motsatt mange andre dyr kan en elefant kjenne seg igjen i et speil. En evne forskere har påvist ved å sette en flekk i pannen på en elefant og plassere den foran et speil. I stedet for å ta på flekken på speilbildet, førte elefanten snabelen opp til merket på sin egen panne.