Shutterstock
Huskat

Her er de vanligste sykdommene blant katter

Engelske forskere har sett på mer enn 18 000 katter og rangert de sykdommene og problemene katteeiere særlig bør holde øye med.

Katten finnes i flere hundre millioner hjem og er et av de vanligste kjæledyrene i verden.

Men akkurat som alle andre beboere i huset kan våre pelskledde venner bli syke og få bruk for hjelp for å bli friske igjen. Derfor kan det være fint å vite hva du som katteeier bør være spesielt oppmerksom på, og hva som for eksempel bare er et uttrykk for alderdom.

Nå har forskere fra The Royal Veterinary College i London gjennomgått helsedata fra hele 18 249 katter i England og rangert de vanligste sykdommene.

Målet med studien var å peke ut de vanligste sykdommene blant huskatter og finne ut hvordan lidelsene varierte basert på kjæledyrenes alder og kjønn.

Derfor trakk forskerne ut en tilfeldig stikkprøve på mer enn 18 000 katter fra en total database med hele 1 255 130.

Den best representerte katterasen var Englands nasjonalkatt, den såkalte British Short Hair, som sto for 3,01 prosent. Deretter fulgte Ragdoll-rasen 1,82 og Bengal-katten med 1,22 prosent.

Forskerne så også på helsedata fra den langhårede Maine Coon, perserkatter og siameserkatter, som for øvrig er en av verdens eldste katteraser.

Én tilstand topper listen

Kattenes dyrlege-journaler avslørte at dyrene i gjennomsnitt fikk én diagnose i året. Hannkatter og eldre katter led oftere av flere ulike ting på en gang.

Den vanligste sykdom blant kattene i studien viste seg å være tannkjøttsykdommer, som sto for 15,23 prosent av diagnosene. På den neste plassene kom overvekt, som sto for 11,58 prosent av diagnosene, og det forskerne kaller «generell tannsykdom», med 9,23 prosent.

Se listen: Her er de vanligste sykdommene blant engelske huskatter

Det viste seg dessuten å være stor forskjell på hann- og hunnkatter i statistikken. Hunnkattene hadde for eksempel høyere risiko for sårproblemer etter operasjon, overpleie, overfølsomhet overfor loppebitt, for høyt stoffskifte og forvokste klør.

Hannkattene var derimot ekstra sterkt representert i forhold periodontitt, trafikkulykker, mislyd i hjertet, fedme, halthet, byllesår og skader fra kattebitt.

Naturlig nok spiller alder en nøkkelrolle i forhold til flere lidelser. Forskerne kunne for eksempel se at katter under åtte år var mer utsatt for kattebitt, trafikkulykker, loppebitt og sårproblemer etter operasjon.

De eldre kattene hadde derimot høyere risiko for mislyder på hjertet, halthet og blærekatarr.

Forskerne mener selv at resultatene kan gjøre det lettere for for eksempel dyrleger og katteeiere når de skal prioritere hva som kan gi katter et godt liv. Samtidig understreker de at de vanligste sykdommene blant våre firbeinte venner kan forebygges.