Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Hater alle katter vann?

Jeg har ofte sett katter hvese og frese fordi de har fått noen få vanndråper på seg. Avskyr alle katter vann? Og hvorfor?

Det er faktisk noen katter som ikke hater vann. Det gjelder for eksempel den tyrkiske van-katten (den heter faktisk det) som bor ved bredden av sjøen Van øst i Tyrkia. Denne katterasen elsker vann og fuktighet og har stor glede av å ta seg svømmeturer i sjøen. Når mange tamkatter har et anstrengt forhold til vann, har det trolig noe med varme og kulde å gjøre. Kattens pels er ganske tørr, den blir raskt gjennomvåt og mister da alt den har av isolerende evne. For katter i varme strøk er det knapt noe problem, mens katter som holder til på tempererte breddegrader ikke har råd til å skille seg av med kroppsvarme på den måten. Det synes å være et mønster i det at jo nærmere ekvator man kommer, desto bedre liker de lokale kattene vannet. Tamkattene nedstammer fra flere forskjellige villkattraser. De som er i slekt med den europeiske villkatten som lever i tempererte strøk, har arvet denne rasens vannskrekk. Og de holder fast ved denne frykten selv om de blir omplassert til varmere himmelstrøk. De fleste kattene man støter på her i Skandinavia har europeiske villkatter i stamtreet, det er derfor de misliker så sterkt å bade. Andre raser stammer fra nubisk villkatt, som kommer fra ørkenområdene i Nord-Afrika og Midtøsten, og denne rasen lider ikke av vannskrekk. Men oppveksten spiller også inn. Premiekatter som ofte skal på utstilling, må finne seg i å bli badet med jevne mellomrom, og det er sjelden noe problem for dem hvis de er blitt vant til det fra de var kattunger.

Les også:

Finnes det prostitusjon i dyreriket?
Overlevelse

Prostituerte dyr tjener til maten

2 minutter
black and white cat on fence
Dyr

Katt: Hvorfor lander katter alltid på bena?

0 minutter
Dyr

Derfor er katter redde for agurker

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul