Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Har alle dyr behov for å sove?

Har alle levende organismer en tilstand av søvn, eller kan primitive dyr som snegler og tøffeldyr klare seg helt uten søvn?

Alle organismer har perioder i døgnet med hvile og aktivitet. Disse biologiske rytmene følger gjerne døgnets syklus med lys og mørke og styres av et indre biologisk ur. Leddyr som insekter og skorpioner er de enkleste dyrene man har påvist en form for søvntilstand hos. Får ikke disse dyrene hvile, nedsettes motorikken og evnen til å løse oppgaver i labyrinter. Det er ikke snakk om dyp søvn som hos pattedyr og fugler med høyt utviklede nervesystemer. Hos dem har søvnen faste perioder med ulike typer hjerneaktivitet. Søvnlengden varierer sterkt fra art til art. En sel på et isflak sover for eksempel bare et par minutter om gangen før den våkner for å speide etter sultne isbjørner, mens store rovkatter som løver kan sove 20 timer i døgnet. Man vet fortsatt ikke hvorfor dyr har søvnbehov. En forklaring kan være at søvnen reduserer dyrets energiforbruk og dermed behovet for å ta til seg føde. Forskerne mener også at søvnen hjelper dyrets nervesystem med å lagre inntrykk og erfaringer i hukommelsen. Dessuten kan søvn styrke immunforsvaret fordi noen av de søvnfremkallende stoffene også stimulerer immunforsvaret.

Les også:

Dyr

Kan det virkelig passe, at piratfisk kan fortære dig på fem minutter?

3 minutter
Bjørnedyr tardigrade
Dyr

Møt verdens tøffeste dyr

7 minutter
Dyr

Dyrene sover seg til suksess

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul