Shutterstock
Sule, Morus bassanus, fugl

Svarte fjær gir fugler et løft

Havfugler med svarte fjær på vingene har en aerodynamisk fordel i forhold til sine slektninger. Fargen har betydning for vingens luftmotstand.

Nye overraskende studier viser at det ikke bare er størrelsen og formen på fuglenes vinger som bestemmer flyegenskapene. Fargen er også avgjørende.

I flere tiår har ornitologer undret seg over at havfugler som tilbakelegger veldig lange distanser, ofte har delvis svarte vinger, og for å finne en forklaring bestemte evolusjonsbiologer ved Universitetet i Gent i Belgia seg for å undersøke fenomenet nærmere.

Først bekreftet de ornitologenes mistanke ved å lage en oversikt over 324 arter av havfugler og sammenligne vingenes farge med fuglenes flyegenskaper. Her fant de en klar sammenheng. Fugler med mørkere vinger flyr rett og slett bedre.

Sule, fugl, Morus bassanus

De svarte fjærene på vingene til havsulen gjør flyvingen mer økonomisk.

© Shutterstock

Optimalisert for flyvning

Deretter testet biologene utstoppede vinger fra blant annet havsuler i en vindtunnel. Under varierte vindforhold utsatte forskerne forsøksvingene for ulike styrker av infrarød stråling for å simulere varmestrålingen fra solen.

I forsøkene viste det seg at svarte vinger som absorberer mer av varmestrålingen, reduserer luftmotstanden.

Gevinsten ved de mørke vingene var en reduksjon i luftmotstand på hele 20 prosent, noe som sparer fuglene for store mengder energi.

Resultatet øker ikke bare ornitologenes forståelse for betydningen av fuglenes fargedrakt. Hvis mørke vinger sparer energi for fugler, vil det samme gjelde for eksempel droner og fly.

I dag er de fleste passasjerfly hvite eller lyse for å redusere oppvarmingen, men det kan den nye oppdagelsen endre på.