Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Magpie
Dyr - Fugler

Stemmer det virkelig at skjærer rapper skinnende ting?

Ryktet som utspekulert tyv holder stand, men er det sant?

Nøkler, mynter og smykker er ifølge myten uimotståelige for skjærer. Imidlertid tyder nå alt på at den frekke fuglens påståtte forkjærlighet for gjenstander som blinker, er en vandrehistorie.

Skjærer gjemmer bare mat

Ingen vitenskapelige undersøkelser har ennå påvist at skjærer har noe spesielt forhold til ting som skinner. I boken ”The Magpies” fastslår biologen Tim Birkhead at skjærer i naturen verken stjeler eller stikker unna noe som helst annet enn ting den kan spise.

Grunnen til at skjæren har fått ord på seg for å være tyv, er trolig at den særlig før i tiden ofte lå i konflikt med folk som bodde på landet. Der kunne skjæren finne på å rappe frukt fra frukttrær og ta for seg av mat, egg og iblant kanskje også små kyllinger fra åpne hønsegårder.

Ivrig samler

En annen årsak til ripene i lakken kan være at i naturen er skjæren en både ivrig og dyktig samler. Den bruker blant annet mye tid på å finne tynne pinner til de store og kunstferdig takdekkede redene som ytterst er belagt med tornegrener som holder rovfugler unna. Ornitologer som har tatt reder fra hverandre, sier at de kan bestå av over 1500 små pinner. Fuglen fôrer redet med myke materialer som den finner her og der, eksempelvis mose eller hår fra pattedyr.

Les også:

Fugler

Ny oppdagelse: Kolibrier fryser seg selv ned om natten

3 minutter
Fugler

Hvorfor samler fugler på ting?

0 minutter
En flamingo på ett ben
Fugler

Hvorfor står en flamingo på ett ben?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul