Kan høner løpe rundt uten hode?

Ja, høner kan faktisk løpe fortumlet rundt uten hode. Hvordan kan nå det ha seg?

hovedløse høns

Helt oppimot et minutt. Så lenge kan høner som har fått hugget av hodet faktisk løpe rundt og flakse med vingene.

Høner trenger ikke hjernen for å bevege seg

Fenomenet skyldes at kroppen bare trenger hjernen til å starte, stoppe og korrigere en bevegelse. Det kretsløpet av nerver som finnes mellom såkalte sanseceller og musklene i kroppen, "vet" altså hvordan de skal bevege seg uten hjernen.

Derfor kan hønen fortsette bevegelsene uten innblanding fra hjernen så lenge det er oksygen og energi til rådighet i kroppens depoter.

Hodeløs kylling nektet å dø

En amerikansk bonde opplevde faktisk fenomenet i ekstrem grad i 1945, da han forsøkte å slakte en kylling. Da slaget fra øksen falt, traff han litt feil og etterlot det meste av hjernestammen intakt på dyrets kropp.

Selv uten hode var det lille som var igjen av hjernen nok til at fuglen levde og kunne gå omkring. Bonden matet den med en pipette direkte i det blottlagte spiserøret, og kyllingen klarte å puste gjennom det blottede luftrøret. Faktisk levde dyret, som fikk tilnavnet 'Miracle Mike', i beste velgående i halvannet år.

Liv etter døden?

Det er ikke bare høner som kan virke svært så levende selv om de ikke burde være det.

Forskning viser f.eks. at tanker svirrer rundt i hjernen mange sekunder etter at døden er inntruffet. Les mer om de levende døde her: