Shutterstock

Hvorfor legger hønene så mange egg?

Hønsefugler legger mange egg, noe mennesket kan utnytte ved hele tiden å fjerne eggene fra redet.

Hønsefugler flest legger vanligvis mange egg i løpet av en sesong. Enkelte vaktelarter kan faktisk legge oppimot 30 egg i hvert kull. Andre arter nøyer seg med færre egg, men kompenserer med flere kull hvert år. Undersøkelser av eggstokkene hos tamhønen har da også vist at den har potensial til å legge flere tusen egg i løpet av et liv. Det skjer nok sjeldnere, for arten er ikke langlivet nok til å rekke det.

I likhet med visse andre fugler vil hønsefugler fylle opp redet med nye egg hvis noen av de gamle forsvinner. Det er denne evnen vi eggeglade mennesker utnytter. Hvis man hele tiden fjerner noen egg fra redet, vil hønene nemlig bare fortsette å verpe. På den måten kan en vanlig tamhøne legge over 200 egg i året.

Eggproduksjonen kan toppes enda mer ved hjelp av kunstig lys. Hønene legger nemlig flest egg om våren når det er lettere for kyllingene å finne mat. Gjenskaper man lyset om våren, vil hønene derfor legge flere egg. Burhøner blir utnyttet på det groveste med lystrikset, og noen burhøner kan legge over 300 egg i året.

LES OGSÅ: Hønsehus.