Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Swimming penguin
Dyr - Fugler

Hvorfor kan ikke pingviner fly?

Det ser nesten ut som om pingviner flyr når de beveger seg i vannet. Men i luften ville det aldri kunne la seg gjøre.

Flyging er en spesialisert og energikrevende måte å forflytte seg på. Absolutt alt i kroppen på et flygende dyr er tilpasset et liv i luften. Pingvinen kan ikke fly fordi den er tilpasset et liv i havet, akkurat som selen

Vekten På grunn av tykt spekklag, en kraftig benbygning og tett fjærdrakt er pingvinen altfor tung i forhold til størrelsen til å kunne fly.

Åndedrett Å fly er hardt arbeid som krever et hyperffektivt åndedrettssystem som raskt og effektivt utnytter oksygenet i luften. Pingvinens lunger er i stedet beregnet på å holde pusten under vann – noe den er flinkere til enn noen annen fugl.

Brystmuskler Hos noen fugler utgjør brystmusklene, som gir fuglen kraft til å fly med, oppimot halvparten av dyrets totalvekt. Pingvinens brystmuskler er sterke, men ikke sterke nok til å føre den opp i luften.

Fjærene Pingvinfjærene er små og sitter svært tett for å danne et vannavvisende lag rundt kroppen. Andre fuglers fjærdrakt veier betydelig mindre og har mye større overflate.

Vingene Pingvinens vinger er omdannet til effektive luffer, som er små og stive. Under vann kommer de fullt ut til sin rett. Men vingearealet er for lite til å kunne holde pingvinen i luften, og de mangler smidighet.

Les også:

Fugler

Fryser ikke pingvinene på føttene?

1 minutt
Fugler

Har strutsen noen gang kunnet fly?

1 minutt
Fugler

Er det en grense for hvor høyt fugler kan fly?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul