Hvorfor foretrekker en flamingo å stå på ett ben?

Hva er årsaken til at en flamingo ofte står på ett ben? Og hva gjør en flamingo i stand til å holde balansen i så lang tid?

En flamingo på ett ben

En flamingo holder varmen ved å stå på ett ben

Flamingoen har i likhet med en rekke andre fugler en ypperlig evne til å stå på ett ben i lange perioder. Noen arter kan til og med sove mens de står slik. Når flamingoen står på ett ben, har det to årsaker: De hviler det andre benet, og de regulerer sin egen kroppstemperatur.

Når det er kaldt, er varmetapet stort gjennom de lange, tynne bena, og særlig når de står i vann. Med ved å brette det ene benet tett inntil kroppen blir varmetapet mindre. Fuglene står derfor oftere på ett ben når det er kaldt enn når det er varmt i været.

Låser fotleddet for å holde balansen

Dessuten kan flamingoen låse fotleddet, slik at den står helt stabilt. Dermed trenger den ikke bekymre seg om å holde balansen når den står og sover.

En flamingo som står på ett ben, holder balansen ved å lene seg til samme side som benet den står på. Samtidig vrir den kroppen rundt lengdeaksen, slik at tyngdepunktet blir liggende rett over benet den står på.

En flamingo er ikke alene om sære sovestillinger

Mange dyr innretter seg rart når de skal slappe av eller sove. Stillingene kan se ubehagelige og vonde ut med våre øyne, men dyrenes kropp er bygd slik at de trives med dem.

? HESTER: Takket være de spesialbygde kneleddene som kan låses i vertikal stilling, kan hester stå og sove.

? FLAGGERMUS: Senene i bena og føttene er oppbygd på en slik måte at tærne strammes automatisk når dyret har hengt seg opp etter føttene for å sove. Flaggermusen trenger ikke å bruke krefter for å holde seg fast.

? DOVENDYR: Dovendyrets lange klør former seg til en krok når de naturlig vokser ut. Ingen krefter trengs for å henge i grenene på et tre – det går helt av seg selv.