Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fugler

Hvorfor er noen flamingoer hvite?

Når flamingoer ikke er rosa, skyldes det at de er albinoer?

Nei, det er helt vanlig å se hvite flamingoer. Det skyldes nemlig bare at det er unge fugler. Det finnes i alt seks arter flamingoer i Afrika, Sør-Amerika og et par steder i Europa. Fem av artene er normalt mer eller mindre rosa, mens den sjette – med det latinske navnet Phoenicopterus ruber ruber – er helt rød. Ungene er imidlertid alltid hvite når de kommer ut av egget, og de blir røde først etter noen år. I zoologisk hage hadde man tidligere et problem med at flamingoene ble værende hvite. Det viste seg at det skyldtes kosten. I naturen holder flamingoer til i saltsjøer der de lever av skalldyr, alger og insekter, og det er derfra de får det røde fargestoffet. Fargen fantes ikke i hønsefôret som ble gitt fuglene i fangenskap, og derfor mistet de gradvis den vakre rosa fargen. Sammen med fargen mistet flamingoene imidlertid også lysten til å for-mere seg. Den røde fargen spiller nemlig en viktig rolle under paringsdansen fordi den er et tegn på at fuglene er kjønnsmodne. I dag har de zoologiske hagene derfor begynt å sette farge på flamingoene ved å tilsette fôret betakaroten – et oransje fargestoff som blant annet finnes i gulrøtter. Flamingoer kan imidlertid også blekne i naturen. Det kan forekomme hvis de er stresset fordi de for eksempel har unger.

Les også:

En flamingo på ett ben
Fugler

Hvorfor står en flamingo på ett ben?

0 minutter
Parrots
Fugler

Hvor får fuglene fargene fra?

0 minutter
Fugler

Hvilken fugl er det flest av i verden?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul