Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fugler

Hvordan unngår fuglene å få kalde føtter?

”En dag det var svært kaldt, kom jeg til å kikke på noen fugler som satt på en metallstang. Fordi jeg selv frøs, tenkte jeg at fuglene måtte fryse forferdelig på de bare bena. Det var minus 20 grader, så stangen var meget kald. Har fuglene et særlig effektivt system som holder bena deres varme?”

Det er vanskelig å forestille seg at tynne, nakne fugleben kan holde på varmen på en knirkende kald vinterdag. Faktisk har fuglene kalde føtter, men det er ikke noe de lar seg merke med. I motsetning til menneskeben består fuglenes ben hovedsakelig av sener. Muskler fungerer dårlig ved lave temperaturer, men sener greier seg bra med temperaturer som ligger 20–30 °C under fuglenes normale kroppstemperatur på omkring 40 °C. Det viktigste for fuglen er at ikke selve kroppstemperaturen faller. For å holde varmen inne i kroppen har fuglene et spesielt blodkarsystem i bena. Normalt er venene og arteriene klart atskilt, men i fuglebena er de delt i to finmaskede nett av blodårer som passerer gjennom hverandre rett før de går ut i den tynneste delen av bena. Arteriene som fører det varme blodet fra kroppen ut i bena, går tett opptil de venene som fører blodet tilbake. Ved denne passeringen blir altså varmen fra blodet i arteriene brukt til å varme opp det kalde blodet som går tilbake i kroppen. Prisen er permanent kalde føtter, men på denne måten blir fuglene hjulpet med å holde på varmen og spare på energien.

Les også:

Blinking owl
Fugler

Fugle: Hvordan blinker fugle?

0 minutter
Fugler

Finnes det giftige fugler?

0 minutter
Trekkfugler flyr sørover for vinteren
Fugler

Derfor drar fugler til andre land

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul