Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fugler

Hvordan kan kyllingen puste inne i egget?

Kyllingen trekker pusten gjennom nebbet første gang rett før egget klekkes. Når kyllingen er ferdig utviklet, hakker den hull på en membran innvendig i eggeskallet og tar sitt aller første åndedrag i en luftlomme som finnes inne i egget. Deretter strever kyllingen seg ut gjennom eggeskallet. Men kyllingfosteret trenger oksygen til hele sin utvikling, og det er det eggeskallets konstruksjon som besørger. Eggeskallet er faktisk en av evolusjons-historiens største oppfinnelser, og den gangen da tiden demret, tillot den dyrene å innta landjorden.

Kyllingen trekker pusten gjennom nebbet første gang rett før egget klekkes. Når kyllingen er ferdig utviklet, hakker den hull på en membran innvendig i eggeskallet og tar sitt aller første åndedrag i en luftlomme som finnes inne i egget. Deretter strever kyllingen seg ut gjennom eggeskallet. Men kyllingfosteret trenger oksygen til hele sin utvikling, og det er det eggeskallets konstruksjon som besørger. Eggeskallet er faktisk en av evolusjons-historiens største oppfinnelser, og den gangen da tiden demret, tillot den dyrene å innta landjorden. De geléaktige eggene til fisk, frosk og padder verner ikke fosteret mot uttørking og må derfor legges i vann. Men da det vanntette eggeskallet dukket opp, ble fosteret liggende i et trygt lite akvarium fylt med vann og næring og beskyttet mot støt og mikroorganismer. Samtidig skapte det et nytt problem: Hvordan skaffe fosteret oksygen? Alle de ulike eggtypene som finnes, har løst problemet likt: Det ytre skallet lar oksygenet passere, mens vannet holdes ute. I hønseegget sørger 8000 skallporer for at oksygenet når inn til fosteret. Skallet består av 3 prosent proteiner og 97 prosent mineraler – særlig kalsitt.

Les også:

Fugler

Egg er naturens geniale emballasje

2 minutter
Fugler

Hvorfor legger hønene så mange egg?

1 minutt
Fugler

Kan høner løpe rundt uten hode?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul