Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fugler

Hvordan finner fugler mark i bakken?

Det virker som ren magi når en fugl stikker nebbet ned i jorden og trekker opp en mark et tilsynelatende tilfeldig sted. Hvordan klarer den det?

Fulger har et sanseapparat som er mye mer utviklet enn hos mennesker, og de bruker det på flere forskjellige måter til å finne mat i jorden med. For eksempel finner svarttrosten meitemarker først og fremst ved hjelp av synet, også selv om markene er nede i jorden. Markens bevegelser forplanter seg til gressrøttene og får gresset til å bevege seg annerledes enn andre strå. Andre fugler bruker luktesansen. Det gjelder f.eks. kiwiene som snuser seg frem over skogbunnen. Fugler som lever i fuktigere omgivelser, bruker enda en annen sans. De stikker nebbet ned i bakken, og takket være spesielle organer kan de oppfatte de svake elektriske feltene som markens muskler danner når den beveger seg. Disse feltene er nok til at de kan spore seg inn på byttet. Endelig finnes det markspisere som ikke er speselt flinke til å oppdage markene, men som lokker dem opp ved å trampe raskt med føttene — man vet ennå ikke hvorfor det virker slik.

Les også:

Strandede grindhvaler
Hvaler

Forskere måper: 470 grindhvaler strander i Australia

4 minutter
Fugler

Hvordan unngår fugler kollisjoner?

0 minutter
Fugler

Hvorfor samler fugler på ting?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul