Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fugler

Har strutsen noen gang kunnet fly?

Luften er fuglenes rette element, og derfor har de problemer med alle de kjøttetende pattedyrene og krypdyrene hvis de har mistet evnen til å fly.

Luften er fuglenes rette element, og derfor har de problemer med alle de kjøttetende pattedyrene og krypdyrene hvis de har mistet evnen til å fly. Men det eksisterer fugler som stammer fra en fullt flygedyktig art, men som svært vellykket har tilpasset seg livet i et annet element. Det gjelder både pingvin, emu og struts. Det er funnet fossiler etter strutsens flygende opphav i Nord-Amerika og Europa, der de levde for 40–70 millioner år siden. Andre fossiler viser at dens senere forfedre utviklet seg på de asiatiske steppene til små fugler uten flygeevne for 40–55 millioner år siden. For rundt 12 millioner år siden var fuglene blitt til giganter som var større enn vår tids struts. De levde på områder fra Mongolia til Sør-Amerika. Strutsen har visse trekk som røper at den stammer fra flygende fugler. Den har blant annet et vingeskjelett som ikke avviker stort fra andre fugler, men som den bruker til noe annet enn å fly, for eksempel til kurtise og skremselsatferd. I motsetning til flygende fugler mangler den imidlertid et brystben med en kam som vingemuskulaturen skulle vært festet til. Som erstatning for manglende evne til å fly har strutsen utviklet andre evner som fint gjør den i stand til å klare seg bra på landjorden. Den er blant annet fenomenalt rask. Strutsen har lange sterke ben med sammenvokste tær, som bringer den opp i 70 km/t over ikke altfor lange distanser. Den har dessuten også uvanlig godt syn og lang hals, og kan få øye på truende rovdyr på lang avstand.

Les også:

Fugler

Er det en grense for hvor høyt fugler kan fly?

0 minutter
strutsen
Fugler

Stikker strutsen virkelig hodet i sanden?

1 minutt
Blinking owl
Fugler

Fugle: Hvordan blinker fugle?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul