Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blinking owl
Dyr - Fugler

Hvordan blunker fugler?

Jeg har hørt at fugler blunker annerledes enn mennesker. Er det virkelig sant?

Fuglene er den gruppen virveldyr som har de beste øynene, og det gode synet forsterkes av at fuglene blunker på en spesiell måte.

Som oss har også fuglene et øvre og et nedre øyelokk som lukker øyet. Disse øyelokkene bruker fuglene som regel bare når de sover. Når de må blunke, bruker de i stedet en såkalt blinkhinne. Det er en slags elastisk membran som ligger under de regulære øyelokkene og trekkes inn over øyet fra siden.

Blinkhinnen holder dermed hornhinnen ren for fremmedlegemer og hindrer uttørking av øyet. Den smører og vedlikeholder dessuten hornhinnen med et kjertelsekret som sikrer at de optiske egenskapene alltid er på topp.

Blinkhinnen er som regel gjennomsiktig, slik at fuglen bevarer det meste av synet selv når hinnen er trukket for øyet. Biologene mener at fuglene kan dra nytte av denne egenskapen når de flyr og dykker. I luften hindrer hinnen uttørking, i vann gir den beskyttelse mot blant annet salt.

Ekstra øyelokk skjerper synet

Fuglene er utstyrt med ekstremt gode øyne. Det skyldes at de blant annet har flere nerveceller i øyet enn mennesket. Det gode synet forsterkes ytterligere av at fuglene i tillegg til øyelokkene også har en blinkhinne som trekkes inn over hornhinnen og renser og fukter den.

Les også:

Elefantfuglen er den største art af fugle, der har levet på jorden.
Fugler

Verdens største fugl har blitt enda større

1 minutt
Trekkfugler flyr sørover for vinteren
Fugler

Derfor drar fugler til andre land

2 minutter
Fugler

Hvordan unngår fugler kollisjoner?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul