Claudio Contreras/Nature Picture Library

Flamingoen danser seg til suksess

Nøye koreograferte dansetrinn og rød sminke er flamingoens sikre sjekketriks. En voksen fugl behersker over hundre ulike dansetrinn.

Sjekketriks

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Flokk danser synkront

I paringstiden kurtiserer flamingoene med en dans der de spankulerer omkring mens de synkront strekker hals, vrir hodene i rykk og slår ut med vingene. Fram til tjueårsalderen blir fuglene stadig flinkere og behersker opptil 136 trinn.

Pyntesyke

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Fjærene males røde

Fuglene pynter seg med sminke. Både hunner og hanner bruker sminke i form av et rødlig sekret som skilles ut fra en kjertel like ved halen. Med nebbet smører fuglene sekretet inn i fjærene. En flott malt fjærdrakt signaliserer overskudd.

Enebarn

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Redet er en skorstein

Fuglene får barn i kolonier, og hunnen legger sitt ene egg på toppen av et slamreir med form som en skorstein. Når den hvite dunklumpen kommer ut av egget, fôrer foreldrene ungen med såkalt kromelk, som er et sekret fra slimhinner i spiserøret.

Barnehage

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Voksne passer unger sammen

Foreldrene sender ungen i en slags barnehage, der den slutter seg til de andre ungene i kolonien. Alle de voksne deler på å passe de små og beskytte dem mot rovdyr, for eksempel ørn. Etter tre måneder er ungen flygedyktig.

Fargestoff

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Krepsdyr gir farge

Maten består av mikroskopiske krepsdyr og alger med et naturlig innhold av rødt fargestoff som farger fjærene rosa. I dyrehager blander dyrepasserne fargestoffet kantaxantin i fôret for å gi fuglene farge – tidligere brukte de blant annet paprika.

Vennskap

© Shutterstock

Bare noen få kommer tett på

Artsfeller må holde seg på minst en halslengdes avstand – med viktige unntak: Ny forskning avslører at fuglene knytter nære og årelange vennskap. Flamingoene henger ut med to–tre venner, som er de eneste får komme tett innpå dem.

Avslapping

© Shutterstock

Ett bein gir best hvile

Fuglen slapper best av når den står på ett bein – har flamingoen begge beina i bakken, bruker den flere muskler og svaier mer. Forskere har oppdaget at ledd og muskler i beinet nærmest låser seg når fuglen inntar den karakteristiske hvilestillingen.