Fire råd for å få øye på trekkfugler på flukt fra vinteren

Høsten har kommet. Tusenvis av trekkfugler drar nå ut på den årlige reisen mot sør, og derfor er de neste ukene de beste for å få øye på sjeldne fugler på gjennomfart. Med denne enkle guiden kan du komme deg ut og oppleve fuglene i ditt lokalområde.

© Nicolaj Aarøe

1. Finn fuglenes favoritt-rasteplasser

© Shutterstock

Trekkfugler foretrekker å hvile på steder der det er mye mat og et oversiktlig terreng, som lar dem holde utkikk etter rovdyr. Mange områder langs kyster, innsjøer og skogbryn passer fint.

Kontakt din lokale ornitologiske forening for å få tips til de beste stedene i ditt område. Foreningen har trolig også sjekklister for hvilke arter du kan se etter.

2. Kjøp en god kikkert

© Shutterstock

Kikkerten må velges med omhu – uten en god kikkert er det vanskelig å artsbestemme fuglen.

3. Hold øye med været

© Mike Hollingshead/Getty Images

Som fuglekikker bør du ha oversikt over vært. Hvis det er medvind til reisen mot sør, vil det lokke mange store flokker av sted, siden det sparer fuglene for mye energi.

Men faktisk er dårlig være enda bedre for fuglekikking, siden det kan tvinge millioner av fugler til å søke ly på bakken. Det er en god mulighet for å se sjeldne arter som normalt ikke ville mellomlande der du bor.

4. Pass på fuglene

© Bence Mate/NaturePL

Før du oppsøker ville fugler, bør du sette deg inn i de lokale ferdselsreglene, slik at du ikke forstyrrer fuglene – det gjelder for eksempel egne regler i hekkeperioder.

Hvis fuglene opplever gjentatte forstyrrelser, forlater de området, så hold avstand og betrakt fuglene gjennom en kikkert.