Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Nicolaj Aarøe
Dyr - Fugler

Fire råd for å få øye på trekkfugler på flukt fra vinteren

Høsten har kommet. Tusenvis av trekkfugler drar nå ut på den årlige reisen mot sør, og derfor er de neste ukene de beste for å få øye på sjeldne fugler på gjennomfart. Med denne enkle guiden kan du komme deg ut og oppleve fuglene i ditt lokalområde.

1. Finn fuglenes favoritt-rasteplasser

© Shutterstock

Trekkfugler foretrekker å hvile på steder der det er mye mat og et oversiktlig terreng, som lar dem holde utkikk etter rovdyr. Mange områder langs kyster, innsjøer og skogbryn passer fint.

Kontakt din lokale ornitologiske forening for å få tips til de beste stedene i ditt område. Foreningen har trolig også sjekklister for hvilke arter du kan se etter.

2. Kjøp en god kikkert

© Shutterstock

Kikkerten må velges med omhu – uten en god kikkert er det vanskelig å artsbestemme fuglen.

3. Hold øye med været

© Mike Hollingshead/Getty Images

Som fuglekikker bør du ha oversikt over vært. Hvis det er medvind til reisen mot sør, vil det lokke mange store flokker av sted, siden det sparer fuglene for mye energi.

Men faktisk er dårlig være enda bedre for fuglekikking, siden det kan tvinge millioner av fugler til å søke ly på bakken. Det er en god mulighet for å se sjeldne arter som normalt ikke ville mellomlande der du bor.

4. Pass på fuglene

© Bence Mate/NaturePL

Før du oppsøker ville fugler, bør du sette deg inn i de lokale ferdselsreglene, slik at du ikke forstyrrer fuglene – det gjelder for eksempel egne regler i hekkeperioder.

Hvis fuglene opplever gjentatte forstyrrelser, forlater de området, så hold avstand og betrakt fuglene gjennom en kikkert.

Les også:

Trekkfugler flyr sørover for vinteren
Fugler

Derfor drar fugler til andre land

2 minutter
Fugler

Hvordan unngår fugler kollisjoner?

0 minutter
Fugler

Hvorfor samler fugler på ting?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul