Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fugler

Finnes det giftige fugler?

Det finnes mange giftige insekter og krypdyr, men hva med fugler og pattedyr?

Gift finner vi normalt bare hos de lavere klassene i dyreriket. Giftige arter er uhyre vanlig blant de virvelløse dyrene. Det finnes for eksempel flere tusen forskjellige giftige insekter, edderkopper, snegler og blekkspruter. Hos virveldyrene er det betydelig mer sparsomt med giftige arter. Blant fisk, amfibier og krypdyr er det likevel vanlig nok til at det samlede antallet kommer opp i flere hundre arter. Hos pattedyr og fugler er derimot giftige dyr uhyre sjeldne. Blant pattedyrene er det bare nebbdyret, som har giftige sporer – og en rekke forskjellige arter av spissmus, som har giftig spytt. Bare for noen få år siden trodde man at det overhodet ikke fantes giftige fugler. Men ved en rekke undersøkelser av fuglefaunaen i Ny-Guinea i 1990-årene ble det oppdaget at en liten gruppe skogsfugler, de såkalte pitohuiene, faktisk er giftige. Forskerne oppdaget det særpregede fenomenet da en biolog tilfeldigvis gned seg over munnen kort tid etter at han hadde fanget en pitohui for å ringmerke den. Han merket straks en brennende og stikkende følelse i leppene, og området omkring munnen ble følelsesløst. Nærmere undersøkelser viste at pitohuiene produserer et spesielt giftstoff, som finnes i fjærene og i huden. Disse fuglene bruker giften som et forsvarsmiddel: Et rovdyr som har satt tennene i en pitohui, spytter omgående fuglen ut igjen. Alle de seks artene av slekten pitohui har varselfarger. Fuglene er svarte, oransje, røde og gule.

Les også:

Skip

Klar i 2024: Verdens største seilskip får flyvinger

3 minutter
Zwart gat in het heelal
Svarte hull

Sant eller usant: Er et svart hull virkelig et hull?

2 minutter
Sykdommer

Gåtefull sykdom lammer barn i USA

20 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul