Shutterstock
Jente med allergi holder katt

Forskere skaper allergifrie katter med genteknologi

Nå går forskere til kamp mot kløende øyne og rennende neser. Ved å endre to små ting i katters DNA håper de å utrydde katteallergi en gang for alle.

Våte nys, tung pust og røde øyne.

Katteallergi plager omkring 15 prosent av verdens befolkning. Og tallet er økende.

Men nå har amerikanske forskere kanskje funnet en løsning.

Ved å endre på to gener i husdyrenes celler har forskerne nemlig klart å slette det proteinet som er skyld i de allergiske reaksjonene.

Dermed er vi ett stort skritt nærmere å skape en pelskledd utgave av det firbeinte husdyret som alle tåler.

Ørliten skurk gjør stor skade

Skurken bak de aller fleste allergiske reaksjoner overfor det populære kjæledyret er et ørlite protein som kalles Fel d 1.

Proteinet skilles ut gjennom katters spytt og tårer og havner i pelsen når de vasker seg selv med tungen. Herfra invaderer det alle tenkelige avkroker av katteeiernes hjem etter hvert som husdyrene legger fra seg hår.

Derfor får du katteallergi

Framtidsscenario: Myke, pelskledde katter alle tåler

I den nye studien analyserte forskerne arvemassen til femti ulike katter og pekte ut to gener som kalles CH1 og CH2, og som skaper det allergiframkallende Fel d 1-proteinet.

Deretter finstuderte de arvemassen hos åtte ulike arter av villkatter. Og det avslørte store forskjeller i kattenes gener.

Oppdagelsen overbeviste forskerne om at de kan endre i genene uten å skade de pelskledde vennene våre.

Ved hjelp av det genetiske verktøyet CRISPR endret forskerne de to genene som skaper det lille proteinet – helt uten å ødelegge andre gener.

Og dermed er vi, ifølge forskerne, ett stort skritt nærmere en hundre prosent effektiv metode for å gjøre livet levelig for katteallergikere.

Katt ligger i sofa

De fleste katter er dekket av millioner av hår. Og det er nettopp proteiner på hårstråene som setter i gang de allergiske reaksjonene.

© Shuttestock