Shutterstock
Tatu og Najin er de sidste to nordlige hvide næsehorn på Jorden.

Forskere jubler: Gjennombrudd kan redde neshorn fra utryddelse

I fjor døde den siste hannen av arten nordlig hvitt neshorn. Normalt ville det bety utryddelse, men væpnet med frossen sæd og uthentede egg har forskere klart å ta det første skrittet mot å redde arten.

Ifølge FN står 1 million plante- og dyrearter på randen af udryddelse.

En af dem er det nordlige hvide næsehorn, hvis bestand i dag kun består af to hunner i fangeskab - Najin og Fatu, der er mor og datter. Sidste år døde den eneste tilbageværende han, Sudan, og satte, hvad mange troede var, en definitivt streg under artens udryddelse.

Men med en ambitiøs redningsplan er forskere nu i gang med at hive arten tilbage fra afgrunden.

Sudan var den sidste han af arten nordligt hvidt næsehorn
  1. mars 2018 døde Sudan - den siste hannen av arten nordlig hvitt neshorn. Han ble 45 år gammel.
© Shutterstock

Frossen sæd, 10 egg og surrogatmødre

Ved hjelp av kunstig befruktning vil de inseminere hunnenes egg med sæd fra Sudan og andre tidligere hanner, som har vært frosset ned ved en teknikk kalt kryopreservering.

Deretter vil forskere plassere eggene i hunner fra den nært beslektete arten sørlige hvitt neshorn, som blir surrogatmødre for nye neshornunger.

I tillegg til problematikken med en manglende hann, er det nemlig også den utfordringen at man i 2014 oppdaget at de to gjenværende hunnene ikke få flere unger.

Vitenskapen har derfor lenge vært artens beste håp for overlevelse, og nå er det det første gjennombruddet kommet.

Etter en omfattende egguthenting, som ikke tidligere har blitt utført på det nordlige hvite neshornet, fikk forskere høstet ti brukbare egg – fem fra Fatu og fem fra Najin. Og av de ti eggene er det nå også lykkes å befrukte sju av dem med teknologien ICSI, der en enkel sædcelle føres rett inn i en enkel eggcelle.

Om de befruktede eggene vil utvikle seg til levedyktige fostre, såkalte embryoer, vil tiden vise.

Men hvis også denne delen lyktes, er neste skritt å utvikle en teknikk som kan plassere dem sikkert i de utvalgte surrogatmødrene. Fram til man har denne teknologien på plass, vil embryoene være frosset ned.

Forskere på prosjektet er imidlertid optimistiske og tror på at vi om tre år kan ønske nordlige hvite neshornunger velkommen til verden.

u kan lese mer om det nordlige hvite neshornet, verdens truede dyrearter og vitenskapens våpen mot plante- og dyreutryddelse i 18-utgaven av Illustrert Vitenskap, som kommer ut i november 2019.