Da Tsjernobyl-kraftverkets reaktor 4 eksploderte en april-natt i 1986, utløste det opp mot 400 ganger så mye radioaktivt materiale som atombomben over Hiroshima.
Og selv om 36 år har gått siden den skjebnesvangre natten, ulmer de radioaktive partiklene fortsatt i de grønne områdene rundt den nedsmeltede reaktoren som i mellomtiden har forvandlet seg til et av Europas største naturreservater for store ulveflokker, bjørner og sjeldne fuglearter.
Og spesielt ett av dyrene har tilpasset seg de nye vilkårene på en helt spesiell måte. Det viser en ny studie utgitt av spanske forskere som har finkjemt områdets dyreliv gjennom flere år.
De mest radioaktive sonene på planeten
Studien begynte allerede i 2016, da forskerne plutselig oppdaget flere små såkalte løvfrosker av arten Hyla orientalis i de forurensede områdene med en uvanlig svart farge.
Froskearten har vanligvis en kraftig lysegrønn ryggfarge selv om det også tidligere er registrert enkelte frosker med en mørkere farge.
Derfor gjennomførte forskerne en analyse av hudfargen på mer enn 200 ulike hannfrosker fanget i 12 ulike dammer over en periode på tre år.