Shutterstock

Er komodovaranens bitt virkelig giftig?

Jeg har hørt at komodovaranens bitt er dødelig, men produserer dyret gift?

Komodovaranens bitt dreper både dyr og mennesker. Man har til nå trodd at det var bakterier i spyttet som tok livet av byttet, men ny forskning avslører at kjempeøglen dreper med en slags nervegift.

Biologen og gifteksperten Bryan Fry ved University of Melbourne i Australia skannet hodet på en konservert komodovaran med MR-(magnetisk resonans) skanner. De tredimensjonale bildene viste overraskende nok seks giftkjertler på hver side av øglens underkjeve. Deretter opererte Fry og kollegene ut kjertlene på en komodovaran i Singapore Zoo og oppdaget at giften inneholdt de samme bestanddelene som slangegift.

Giften lammer byttet og setter det i sjokk-tilstand. Den inneholder dessuten blod-fortynnende stoffer slik at offeret påføres et betydelig blodtap og til slutt blør i hjel. Funnet av giftkjertlene, som rommer 1,2 milliliter gift, undergraver effektivt den seiglivede teorien om at det er bakteriene i munnen på øglen som forårsaker blod-forgiftning eller blodtap og deretter døden.

Komodovaranen er verdens største nålevende øgle og kjent for å være en drapsmaskin som eter all slags kjøtt – også åtsler og dyr mye større enn den selv. Øglen er også kannibal og setter gjerne tennene i sitt eget avkom. Derfor lever varanungene oppe i trekronene til de er cirka åtte måneder gamle. Der er de nemlig i sikkerhet for de voksne øglene, som ikke kan klatre.

Vil du vite mer om gift? Her er listen over verdens giftigste stoffer.