Shutterstock

Er hunden eller katten smartest?

Hunde- og katteeiere er nok ikke i tvil, men hva sier forskerne om hundens og kattens intelligens? Følg kampen der hund og katt skal hevde seg i både hukommelse, selvstendighet og kommunikasjon.

1. runde: Hjernestørrelse

Hjernen sammenlignes med dyrets vekt

Større dyr har ofte større hjerner enn de som er mindre, men de er ikke alltid mer intelligente. Forskerne ser i stedet på hvor stor hjernen er i forhold til kroppen – såkalt EQ – som er direkte forbundet med intelligens.

Her vinner hunden en knepen seier med EQ på 1,2, mens katten ligger på om lag 1,0.

Score:

Hund: 1 poeng. Katt: 0 poeng.

2. runde: Hjernebark

Kompleks hjernebark tyder på kloke tanker

Foldene på hjernen, hjernebarken, er det sentrale området for både hukommelse, problemløsning og bearbeiding av informasjon. Katten har nesten dobbelt så mange hjerneceller her som hunden – 300 millioner, mens hunden har 160 millioner.

Det innebærer at katten har mulighet til å lagre mer data i hukommelsen.

Score:

Hund: 1 poeng. Katt: 1 poeng.

Katter kan lagre mer i hukommelsen enn hunder. Til gjengjeld har hunder en større hjerne i forhold til kroppen.

© Shutterstock

3. runde: Hukommelse

Katten husker mat i lengst tid

Mennesker er ikke de eneste som kan tenke tilbake på tidligere hendelser. Nye forsøk har vist at både hunden og katten har en såkalt episodisk hukommelse som forbinder bestemte minner til tid og sted.

Episodisk hukommelse: Hund og katt

Katten husket sine matskåler, og hunden husket sine kommandoer.

© Shutterstock

1. KATTENS episodiske hukommelse

Katten presenteres for fire fulle matskåler som står i samme rom, og den får lov å spise av to.

© Shutterstock

2. KATTENS episodiske hukommelse

Katten slippes ut av rommet, og forskerne setter tomme matskåler på de samme stedene.

© Shutterstock

3. KATTENS episodiske hukommelse

Når katten slippes inn igjen, bruker den mye tid på å studere de to skålene det fortsatt burde være mat i.

© Shutterstock

1. HUNDENS episodiske hukommelse

Hunden trenes opp til å etterligne alle eierens bevegelser når den får en bestemt kommando.

© Shutterstock

2. HUNDENS episodiske hukommelse

Hundens forventning endres ved å trene den til alltid å legge seg ned, uansett hva eieren gjør.

© Shutterstock

3. HUNDENS episodiske hukommelse

Etter en time får hunden kommandoen om å imitere og husker det den skulle gjøre.

Men forskerne har også målt en annen type hukommelse: korttidshukommelsen. I dette forsøket husket katten nesten 200 ganger så lenge som det hunden klarte.

Score:

Hund: 1 poeng. Katt: 2 poeng.

© Shutterstock

Korttidshukommelse: Hund og katt

Dyrene presenteres for en rekke bokser og lærer at en lampe viser hvilken det er mat i. Katten kan huske lampen i 16 timer, mens hunden glemmer den etter fem minutter.

4. runde: Tall-intelligens

Tall viser vei til den fulle matskålen

Verken hunder eller katter er fødte matematikere, men begge de to artene ser ut til å kunne treffe valg på bakgrunn av mengder. I et forsøk skulle hunder og katter velge mellom to matskåler, men uten å kunne se innholdet.

Den ene skålen var fylt med mat, mens den andre var tom, men behandlet med duftstoffer, slik at dyrene ikke kunne snuse seg fram til maten. Det eneste de hadde å gå etter, var antallet prikker over hver skål. Den fulle skålen hadde tre prikker, og den tomme hadde to prikker over seg.

I et forsøk lærte hunder og katter å forbinde et antall prikker med om skålen var full eller tom.

© Shutterstock

Gjennom en forsøksrekke ble hunden og katten trent i å forbinde antallet med om det var mat i skålen eller ikke.

Etter hvert ble de flinkere til å velge – men hunden klarte seg litt bedre enn katten. Forskerne kan likevel ikke utelukke helt at dyrene brukte konturen eller tettheten av prikkene til å peke ut den fulle skålen.

Score:

Hund: 2 poeng. Katt: 2 poeng.

© Shutterstock

Vi har gjort hunden dummere

Hunden kan ikke hamle opp med sin egen stamfar, ulven, når det gjelder tallforståelse. I et forsøk så hunder og ulver på et antall ostebiter som ble lagt i to skåler, men uten å kunne se den totale mengden.

Ulvene var bedre til å velge den skålen det var mest ost i. Tallforståelse er en viktig evne for flokkdyr, når de for eksempel skal vurdere sin egen styrke i forhold til en annen flokk. Når vi temmet hunden, ble evnen etter hvert svekket.

5. runde: Selvstendighet

Huskatter vil spise både hjemme og ute

Som et sosialt dyr har hunden automatisk en fordel i intelligenstester, fordi det typisk krever samarbeid med mennesker. Men i kategorien selvstendighet kommer kattens evner til sin rett.

Selv om en katt blir fôret, har den fortsatt et instinktivt behov for å klare seg selv. I en studie ble 100 huskatter som levde i byer, utstyrt med kamera og GPS.

Opptakene viste at de gikk på jakt rundt om i nabolaget og i gjennomsnitt fanget et bytte minst fire ganger i uken. Hunden har derimot blitt temmet gjennom tusenvis av år med avl og har mistet evnen til å klare seg selv.

Score:

Hund: 2 poeng. Katt: 3 poeng.

Selv om den blir fôret hver dag, har katten fortsatt trang til å fange bytter selv.

© Shutterstock

6. runde: Læringsevne

Hunden Chaser har lært tusen ord

I et sirkus i Moskva går katter på line, kravler opp tau og hopper gjennom ringer. Med litt tålmodighet kan vanlige katteeiere også trene katten til å gi labb, gå i bånd og bruke et vanlig toalett. Men prestasjonene blekner sammenlignet med hva hunder kan trenes opp til.

En av de store stjernene er bordercollien Chaser, som har lært navnene på tusen forskjellige leker.

Chaser har til og med en forståelse for enkle setninger og vil for eksempel bare lete etter ballen når den får kommandoen «finn ball», mens den ignorerer beskjeden «ball finn», selv om det viktige ordet ball inngår.

Chaser henter tusen forskjellige leker på kommando.

© Getty Images

Faktisk er hunder flinkere i språk enn forskerne tidligere har trodd. I et forsøk fra 2016 ble 13 familiehunder hjerneskannet mens de hørte på eierens stemme.

Skanningene avslørte at hundene reagerte annerledes på ekte ord enn på tulleord, uansett hva slags tonefall ordene ble sagt i.

Hunden vinner med andre ord helt suverent når det gjelder læringsevne, men en del av forklaringen er sannsynligvis at «menneskets beste venn» er sterkt motivert av ros og anerkjennelse, mens katten heller utfolder
nysgjerrigheten på egen hånd.

Score:

Hund: 3 poeng. Katt: 3 poeng.

7. runde: Kommunikasjon

Flokkdyret vinner

Kommunikasjon og sosiale relasjoner ligger i hundens DNA helt tilbake fra ulveflokken. Men i et forsøk som testet hunders og katters kommunikasjonsevner, klarte katten seg overraskende godt.

I studien sammenlignet ungarske forskere dyrenes evne til å forstå en form for kommunikasjon som er helt selvfølgelig for oss mennesker, men ikke nødvendigvis for dyr: å peke på noe.

Forsøket var delt inn i to runder. I første runde pekte forskerne ut retningen til en matskål fra forskjellige avstander og i kortere og lengre tid. Denne delen av kommunikasjonsøvelsen klarte katten like godt som hunden.

I andre runde ble det vanskeligere. Nå skulle dyrene selv prøve å gjøre eieren oppmerksom på hvor en utilgjengelig matskål var gjemt. Hunden var en god del flinkere til å skaffe seg eierens oppmerksomhet.

Hunden vinner på den umulige oppgaven

© Shutterstock

Begge får fatt i matskålen

En skål med mat er plassert under en stol og kan trekkes ut ved hjelp av en snor. Både hunden og katten får raskt fatt i maten.

© Shutterstock

Hunden ber om hjelp

Skålen kan nå ikke trekkes ut. Mens katten sliter for å løse den umulige oppgaven, søker hunden hjelp hos eieren etter få sekunder.

At hunden er mer tilbøyelig til å kommunisere og søke øyekontakt, er også kjent fra et annet forsøk, der en oppgave bare kunne løses med hjelp fra mennesker.

Både hunder og katter kan altså lære å forstå en pekefinger, men hunden er flinkest til å kommunisere med oss.

Score:

Hund: 4 poeng. Katt: 3 poeng.

Andre kjæledyr utfordrer både hund og katt

Når det gjelder intelligens, får hunden og katten skarp konkurranse av arter som ikke er like populære som kjæledyr. Grisen scorer høyt på alle tester og er for eksempel flink til å gjenkjenne symboler. Kakaduer produserer sine egne verktøy, og fisker har en overraskende god langtidshukommelse.

© YouTube & Alice Auersperg & Shutterstock

Gris bruker joystick

I forsøk er griser raskere enn hunder til å lære å bruke en joystick. Det viser at de forstår konsekvensen av sine egne handlinger og har en høy grad av bevissthet om seg selv.

© YouTube & Alice Auersperg & Shutterstock

Kakadue lager verktøy

Når en kakadue – en gruppe av papegøyer – vil ha fatt i en nøtt som gjemmer seg bak et gitter, bøyer den en pinne slik at den blir en krok i den ene enden, og fisker ut godbiten.

© YouTube & Alice Auersperg & Shutterstock

Fisk leker gjemsel

En hukommelse som en gullfisk er slett ikke så ille. Flere forsøk har vist at den lille fisken har en glimrende langtidshukommelse og blant annet husker hvor gjenstander er gjemt.

ENDELIG RESULTAT

4-3: Hunden seirer over katten

Hunden vinner særlig på læringsevne og iver etter å kommunisere. Som flokkdyr er den oppsatt på å samarbeide og få ros, og det gjør den til en ideell forsøksdeltaker.

Katten er mer skeptisk til forskernes dagsorden, og evnene den har, er ikke like enkle å undersøke.