Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Moose
Dyr

Hvorfor har elgen en pung under halsen?

Elgen har en pung under halsen. Hva blir den brukt til?

Under halsen på elgen henger det en hårdekket hudflapp som kalles hakeskjegget. Det har egen blodforsyning og er ofte utstyrt med et vedheng som på unge elger kan bli 30 centimeter langt og henger som en pendel under halsen.

På eldre elger er vedhenget kortere eller helt fraværende, men til gjengjeld er hakeskjegget mer buskete og fyldig. Fordi hakeskjegget varierer med kjønn og alder, mener forskerne at elgene identifiserer hverandre på hakeskjeggets form. Unge elger av begge kjønn har omtrent samme kroppsstørrelse, og hakeskjegget kan på den måten gi et signal om kjønn og grad av modenhet.

Dessuten brukes kanskje hake-skjegget som duftspreder. Forskere har observert elgokser som i brunstperioden har påført urin på hakeskjegget – sannsynligvis for å spre duftstoffer og på den måten øke sjansene for å tiltrekke seg en hunn. Andre teorier hevder at hudflappen brukes til temperaturregulering, eller at den er en evolusjonær levning som slett ikke har noen funksjon lenger.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul